Potverdorie …. dat was me effe lekker …. potverteren!

terugblik

Een heel goed idee van onze coördinator Hans Smit: de door alle vrijwilligers in het afgelopen jaar bijeen vergaarde fooienpot lekker opmaken in de prachtige locatie van het Eet-Lokaal in Zevenaar en dat in combinatie met een rondleiding op het landgoed van Huis Sevenaer.

Een gouden greep. Want niet alleen werden we verwend met een heerlijke lunch op de fraaie binnenplaats van Eet Lokaal maar aansluitend ook nog eens getrakteerd op een verrassende en uitermate interessante rondleiding op het landgoed van Huis Sevenaer.

Lekker lokaal

Met 25 van onze in totaal 42 vrijwilligers (een aantal moest verstek laten gaan vanwege vakanties en/of andere afspraken) genoten we van de lunch met brood en producten afkomstig van het landgoed (uit de moestuin Deelhoven) of van leveranciers van streekproducten in de Liemers. Na de lunch trokken we onder leiding van een gids naar het landgoed zelf.

Landgoed Huis Sevenaer

Het landgoed is in eigendom overgedragen aan de Stichting Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer Memorie. Onze gids vertelde ons in een uiterst boeiend betoog over de historie van het landgoed en de filosofie van de in 2012 overleden Jonkheer. Een eigenzinnige man met een onvermurwbaar gedachtegoed dat hij decennialang heeft verdedigd tegen een op zijn grond azende overheid. Het resultaat van zijn strijd is dat Zevenaar nu wel beschikt over een pareltje bijna midden in de Stad Zevenaar. Een historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bos en een biologisch gemengd bedrijf. Een landgoed dat nu vrijwel geheel wordt gerund met en door vrijwilligers en dat onder leiding van gidsen toegankelijk is. Een aanrader.

Monumentale gebouwen

Onze gids vertelde hoe door de eeuwen heen de diverse (monumentale) gebouwen door de familie van Nispen zijn aangekocht en welke functies daarin waren ondergebracht. Hij vertelde over de stadsgracht Zevenaar die nog voor een deel door het bos loopt en voerde ons tenslotte langs het prachtige hoofdgebouw dat nu volop in restauratie is. Een fantastische rondleiding door een bijna verscholen prachtige buitenplaats.

De fooienpot werd daarna verder leeggemaakt met een hapje en een drankje in het restaurant van het Eet-Lokaal. Al met al een heerlijk middagje potverteren.