Schipperspoortje

bezienswaardigheden

De Schipperspoort is het enige dat nog rest van de burcht Tolhuys, die hier tot in de zeventiende eeuw stond.

Zo’n 400 jaar geleden zag het er hier heel anders uit. De Rijn liep niet voor Lobith en Tolkamer langs maar aan de achterkant van wat nu Lobith is. Als je toen door het Schipperspoortje liep, kwam je in de haven van Lobith waar tientallen zeilschepen lagen te wachten. De schippers kwamen tol betalen in het tolhuis, boodschappen doen en een biertje drinken. En als ze klaar waren voeren ze verder over wat nu de Oude Rijn is, via Babberich en Oud Zevenaar naar het westen.

Het poortje ligt een beetje verborgen, maar is vanaf de Dorspsdijk (thv nr 36) goed te zien. Er voert een veelgebruikt wandel- en fietspad onderdoor richting de Geuzenwaard. Deze poort is het enige dat nog rest van de burcht Tolhuys, die hier tot in de zeventiende eeuw stond. Graaf Gerard III van Gelre gebruikte vanaf 1222 de burcht om tol te heffen op de schepen die via de Rijn Gelre binnenvoeren. In 1672 verwoestten Franse troepen het Tolhuys toen zij hier onder leiding van Lodewijk XIV Nederland binnenvielen en de Rijn overstaken.

Het bijzondere van dit monumentale Schipperspoortje is dat het met een deel van de aangrenzende gevel, vermoedelijk deel heeft uitgemaakt van een poortgebouw van het vroegere Tolhuis. Rechts in de muur zijn nog enkele nissen zichtbaar, waarin de bewaker van de poort kaarsen kon plaatsen. Het oude imposante kasteel is nu dan misschien verdwenen, een bijzondere zichtbare herinnering is toch overgebleven.

Schipperspoortje
Schipperspoort
Lobith