Gemaal “Oude Rijn”

bezienswaardigheden

Gemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden​, in de zogenaamde Drie Dorpenpolder,​ is een stoomgemaal uit 1884. ​Het is een plek waar geschiedenis, ​natuur en ontspanning ​samenkomen in de prachtige omgeving van het stroomgebied van de Oude Rijn.

In ​1884 gaf het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden de opdracht aan de firma Stork om een stoomgemaal te bouwen​, ter verbetering van de waterhuishouding van de polder. ​In 1916 is de stoomaandrijving ​van het gemaal ​vervangen door een elektrische aandrijving​, als een van de eerste gemalen in Nederland. ​Het gemaal is uiteindelijk in 1970 buiten werking gesteld, de functie ​werd ​overgenomen door het veel grotere Kandia gemaal​ in Groessen. Toch wilde ​Waterschap Rijn en IJssel en de toenmalige gemeente Rijnwaarden het cultuurhistorische monument in ere houden. De uitwateringssluis, in de volksmond ook wel het Gemaal van Bach genoemd (naar de voormalige machinisten: de gebroeders Bach), is een idyllisch stukje van de Liemers.

​In 2016 zijn het gemaal en de naastgelegen gebouwen grondig gerenoveerd. Het pomphuis van het gemaal, met de oude pompen met aandrijfriemen​ en elektromotoren​, is een aantal dagen per jaar geopend als industrieel erfgoed. ​Combineer je fietstocht door de omgeving of je wandeling over Klompenpad Rijnstrangen (die bij het Gemaal Oude Rijn start) met een bezoek aan het gemaal. Op de openingsdagen ​ben je van harte welkom om een kijkje te nemen in het gemaal. Je vindt hier onderaan de dijk voor het gemaal ​op die dagen ​ook een eenvoudig maar gezellig terras in het gras.

Kijk voor meer informatie en actuele openingstijden op www.hetgemaalouderijn.nl

 

Gemaal “Oude Rijn”
Deukerdijk 42
6911 KL
Pannerden
+31-6-53388496