Romeinse Limes

romeinse liemers

De noordelijke grens van het immense Romeinse rijk liep vanaf ongeveer 50 n.Chr. langs de Rijn in Nederland. Deze grenslijn van ruim 150 kilometer loopt van Katwijk aan Zee tot aan Spijk (bij Tolkamer) naar Xanten.

Overnachtingshaven Spijk

overnachtingshaven spijk

De aanleg van de nieuwe overnachtingshaven Spijk is gestart in 2021. Er ging al veel vooraf aan de inrichting van deze omvangrijke haven van ruim 50 hectare, de grootste van Oost-nederland.

Rivier De Rijn

rivier de rijn

De Rijn vindt zijn oorsprong in het bergachtige Graubünden op 1602 meter hoogte in de Zwitserse Alpen en is met zijn 1233 km lengte één van de langste rivieren van Europa.

Steenovensdorp Spijk

Seenovensdorp spijk

Das Dorf Spijk, das auf dem ‘Gelders Eiland’ liegt und zur Gemeinde Zevenaar gehört, kann als echtes Ziegelbrennerdorf bezeichnet werden. Auf dem Gebiet des Dorfes gab es bis zu fünf Ziegeleien, und fast die gesamte Bevölkerung arbeitete in einer von ihnen.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg

Als je met het veer het Pannerdensch Kanaal oversteekt richting Doornenburg, vind je aan de rand van het dorp het robuuste middeleeuwse kasteel Doornenburg. Het is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland.

Groene Rivier

Groene Rivier

De Groene Rivier ligt aan de rechteroever van het Pannerdensch Kanaal. Deze oude loop van het kanaal is in 1960 iets naar het westen verlegd. Het is tegenwoordig een belangrijke schakel in de waterverdeling over de Rijntakken.

Mammoet + spoortunnel Betuwelijn

Mammoet

Al wandelend of fietsend richting Groessen verschijnt aan het eind van de Kandiadijk het silhouet van een mammoet. Dit imposante, van beton gemaakte beeld van 5 x 4,70m, weegt maar liefst 8000 kilo.

Gemaal Kandia + Vispassage

Gemaal Kandia

De Pannerdense Waard gaat richting Groessen over in de Kandiadijk, waar zich aan het eind het Gemaal Kandia bevindt. Dit poldergemaal is gebouwd in 1968 en maakt deel uit van de dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal.

Stadsmuseum Bergh

stadsmuseum Bergh

Wilt u de middeleeuwen echt beleven? Weten hoe vroeger vijand en gespuis uit de stad werden geweerd. Hoe nieuwtjes werden verspreid toen er nog geen kranten bestonden en waarom je maar beter bier kon drinken dan water? En wie er stinkend rijk werd van het vele in het Berghse Bos gedolven ijzererts?

de Romeinse Baadster

De Romeinse Baadster

Een bijzonder kunstwerk op het strand aan de Bijland van wel 10 meter hoog. En hoeveel je van het kunstwerk kunt zien, hangt af van de waterstand.

Redoute Revensweert

Revensweert

Als je in door de Ossenwaard wandelt of fietst, kan je hem niet missen: redoute Revensweert. Een strakke heuvel met indrukwekkend weids uitzicht. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het Gelders Eiland onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.

Monument Flying Officer Mervyn Wheatley

monument flyer officer

Inwoners van Herwen en de omliggende dorpen Lobith en Tolkamer kijken op 22 maart 1940 nieuwsgierig omhoog. Vanaf de dijken zijn hoog in de lucht de strepen van twee Duitse vliegtuigen te zien die een Engelse Spitfire achtervolgen.

Wijngoed Montferland

wijngoed montferland

Op een steenworp afstand van Kasteel Huis Bergh liggen de wijngaarden van Wijngoed Montferland. Wijnboer Leon Masselink leidt groepen graag rond en laat u kennis maken met het proces van wijnmaken en vertelt u graag over het succes van de Nederlandse wijnbouw.

Meetstation waterkwaliteit

Meetstation waterkwaliteit tuindorp

Het waterkwaliteitsmeetstation (voorheen het RIZA) is een drijvend meetstation op de Rijn.
 In de waterkwaliteitsmeetstations in Tolkamer en in Bimmen aan Duitse zijde wordt 24 uur per etmaal de kwaliteit van het water gemeten, dat via de Rijn ons land binnenstroomt.

Overnachtingshaven Tuindorp

overnachtingshaven tuindorp

Een overnachtingshaven is formeel een haven, die door RijksWaterStaat (RWS) op een aantal plaatsen is ingericht langs de grote rivieren, speciaal bedoeld voor de binnenvaart.

Coupures op ‘t Gelders Eiland

Coupure gesloten Tolkamer

Een coupure, bij dijken ook dijkgat, is in de waterbouwkunde een onderbreking in een waterkering. Als op de plek waar een weg een waterkering kruist een verlaging van de waterkering wordt aangebracht, spreekt men van een coupure. In geval van een calamiteit moet deze plek op de kerende hoogte worden gebracht.

Bertus de Schaapsherder

Bertus de schaapsherder

Dit in brons gegoten beeld van de scheper van Poelwijk is in 1995 door dorpsvereniging Oud-Zevenaar langs de Kerkweg geplaatst. De officiële naam van de legendarische schapenhoeder was Lambertus Wilmsen.

Dikste Wilgen van Nederland

Dikste Wilgen van Nederland

Bij de aanleg van een tracé voor ruiters en menners moest, op deze plek hoog opgeschoten beplanting worden verwijderd. Daarbij zijn door de hoveniers Maurice en Gijs van Schip, geheel bij toeval, deze geweldige reuzen ontdekt die tot dan toe een verborgen leven hadden geleid.

Fort Pannerden

Fort Pannerden

Na een mooie wandeling door de Klompenwaard, een ritje met de TukTuk of op de fiets, kom je aan bij Fort Pannerden. Na een tijd van avonturiers en krakers is het voormalig 19e eeuws fort gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een publieksattractie.

RK Kerk Heilige Martinus Pannerden

RK Heilige Martinuskerk Pannerden

Het is vrijwel zeker dat Pannerden al vóór het jaar 1000 een kerkje bezat. Het eerste kerkje moet een houten gebouwtje zijn geweest, dit was het materiaal dat dicht bij huis te vinden was. Na het jaar 1000 is men overgegaan tot het gebruik van tufsteen waarvan de toren is gebouwd.