De (tuf)steen die gebruikt werd bij de bouw van de kerk, kwam uit de Eiffel in Duitsland en is wellicht per schip aangevoerd. Immers, achter de dijk bij de kerk, stroomde vroeger de Rijn. In de buitenmuren van de huidige kerk zit in lagen, nog steen uit die tijd. Ze hebben een geel/grijze kleur. De eerste stenen kerk is in Romaanse stijl gebouwd, herkenbaar aan ronde bogen en lage dikke muren met kleine vensters. De onderste geleding van de toren stamt uit dze tijd. De hoogte van de kerk was ongeveer 7,5 meter en kan worden afgelezen aan twee lichtopeningen in de oostwand, op de verdieping van de toren.
Bij de nieuwe kerk werden bakstenen gebruikt, die ter plaatse werden gebakken uit de alom aanwezige klei. Om op materiaalkosten te kunnen bezuinigen werden de oude stenen (her)gebruikt. Een laag oude steen werd afgewisseld door nieuwe gebakken stenen. In de muren van de huidige kerk is dit goed te zien (speklagen).
In 1609 kwam de eerste protestantse predikant in Aerdt. Dit had grote gevolgen voor de kerk. Alles wat katholiek was, werd verwijderd; altaren, beelden en schilderijen. Alle (kunst)voorwerpen zijn verloren gegaan.
Het grootste deel van de bevolking bleef de moederkerk trouw, ook al omdat de Reformatie haar eerdere glans had verloren. Niet voor niets klaagde ds. Rosa van Herwen dat het niet opschoot met de hervorming, maar dat er eerder sprake was van het tegendeel. Daardoor heeft de kleine protestantse kerkelijke gemeenschap van Aerdt vanaf het begin geworsteld met het gebouw. De kerk was te groot voor het aantal gemeenteleden en er was veel geld nodig voor het onderhouden van het gebouw, geld dat er in de meeste gevallen niet was.
Het gebouw is eigendom van de Protestantse Kerk van Rijnwaarden. In de ontmoetingsruimte kunnen allerlei activiteiten worden georganiseerd, zoals vergaderingen, ontmoetingen en het exposeren van kunst. Kunstkring het Gelders Eiland organiseert jaarlijks een aantal kunsttentoonstellingen. De kerkzaal is uitermate geschikt voor het houden van concerten en de kerk is bijzonder in trek als trouwkerk.