Steengoed

terugblik

Niets dan lof voor de wijze waarop de Vandersandengroep ons op hun Steenfabriek Spijk ontvangen en rondgeleid heeft. Dankzij het voortreffelijke voorbereidende werk van vooral managementassistente en voor die dag onze gastvrouw Ingrid van Helvert in samenwerking met plantmanager Jos Bosch een perfecte excursie.

Het begon al met een fantastische ontvangst in de showroomruimte met koffie, thee en een heerlijke diversiteit aan cakejes. En nadat iedereen binnen was en na een korte inleiding door het TIC heette concerndirectielid van de Vandersandengroep Ivo Grevel de deelnemers aan de excursie welkom. Hij vertelde in hoofdlijnen hoe de Vandersandengroep in elkaar zit, wat zij allemaal produceren en wat de verwachtingen en ontwikkelingen voor de toekomst zijn. Hij sloot af met iedereen een fijne rondgang op de Steenfabriek Spijk toe te wensen.

Fijne rondgang

En dat is gelukt. Alles klopte. Het parkeren. De routing naar de ontvangstruimte. De inschrijving van de deelnemers. De groepsindeling met voor iedereen badges, aparte badges voor de gidsen en de begeleiders van het TIC, hesjes voor iedereen en helemaal geweldig voor iedere deelnemer een headsetje waardoor iedereen waar ook in de fabriek en hoeveel lawaai er ook was de gidsen luid en duidelijk kon verstaan.

Productieproces

Onze gidsen lieten ons het hele productieproces zien en vertelden alles daarover. De soorten klei, waar deze vandaan komen, de toevoegingen aan de klei om de kwaliteit van de steen optimaal te maken, het kleuren van de klei en de steen, het transport van de klei in de fabriek, het klein maken van de klei, het met stoom plastisch (kneedbaar) maken van de klei.
Ze lieten ons zien hoe de kneedbaar gemaakte klei vervolgens in een machine tot stenen gesneden werden, hoe ze daarna de droogtunnels ingingen, vervolgens de ovens ingingen, hoe belangrijk het was om op het juiste moment het kritische hittepunt te bereiken, het afkoelen, het transporteren van de gebakken stenen naar de sorteerrobots, het al in verband leggen van de stenen en het verpakken van de stenen en op pallets plaatsen. Ze vertelden ons over het bewerken van de stenen en lieten ons de vele soorten stenen die de Vandersandengroep kan leveren in de fabriek zelf ook nog even zien.

Geslaagd

Al met al een fantastische excursie met een uitermate interessante en boeiende inkijk in de productie van de baksteen. De deelnemers vonden het allemaal prachtig en zoals een deelnemer het treffend zei “voor mij is een baksteen nooit meer zomaar een baksteen”.

Het TIC dankt de Vandersandengroep die zo fantastisch medewerking heeft gegeven aan het toch maar even met 6 groepen over hun terrein en in hun fabriek te mogen gaan lopen. Voor het afstaan van 6 medewerkers tijdens het productieproces om als gids op te treden. Het TIC dankt ook die 6 gidsen die werkelijk geweldig vertelden en uitlegden. Daarbij was het heel leuk om te zien hoe deze gidsen bij het procesonderdeel waar zij werkten extra veel wisten te vertellen waarbij ze natuurlijk ook hun afdeling de mooiste van de fabriek vonden. Allemaal trots op hun werk en hun fabriek. Tot slot danken wij speciaal Ingrid van Helvert. Alles perfect voor elkaar en alles perfect geregeld. Klasse.