Excursie Scheepswerf De Hoop 2019

terugblik

Tijdens een interessante en geanimeerde excursie aan scheepswerf De Hoop in Tolkamer, kwamen de deelnemers van alles te weten over het in aanbouw aanbouw zijnde superluxe passagiersschip ‘Silver Origin’.

Woensdag 11 september heeft een groep van 37 deelnemers een bezoek gebracht aan scheepswerf De Hoop in Tolkamer. Dit jaar voor de tweede maal omdat er om veiligheidsredenen maar een beperkt aantal deelnemers mag zijn en om deze reden een excursie altijd weer snel is volgeboekt.

Na een kort welkom in de hal van het bedrijf door de leden van het Activiteitenteam en het uitdelen van de noodzakelijke veiligheidshelmen gingen de deelnemers in twee groepen onder leiding van twee ervaren medewerkers van de scheepswerf (Jan & Jan) op de uitgestrekte werf op pad. De werf en haar personeel staat dit jaar geheel in het teken van het nu in aanbouw zijnde superluxe passagiersschip ‘Silver Origin’ van de Amerikaanse rederij Celebrity Cruises. In november 2018 werd het nagenoeg identieke zusterschip ‘Celibrity Flora’ onder zeer grote belangstelling te water gelaten. Deze schepen gaan vanuit Californië met niet meer dan 100 zwaar betalende passagiers varen naar de qua flora en fauna unieke Galapagos-eilanden.

Eerst werd een bezoek gebracht aan de hal waar de luxe passagierscabines te bewonderen waren. Daarna werd veel tijd doorgebracht bij de medewerkers en machines die de grote en dikke staalplaten op maat van de technische tekeningen door middel van de plasmatechniek precies uitsnijden. Ook de machines en de medewerkers, die de honderden verschillende plaatdelen weer vervormen om later weer aan elkaar gelast worden tot weer grotere onderdelen van het schip, kregen veel aandacht. Zo lag er een groot onderdeel van een van de bovenste verdiepingen van het schip ondersteboven in de lashal om alle onderdelen, waaronder een trappenhuis, goed te kunnen aanbrengen. De bezoekers spreken met name hun verwondering uit over de grote hoeveelheid en diversiteit van onderdelen, die uiteindelijk een groot passagiersschip van 105 meter lengte met vijf verdiepingen gaat vormen. Ook stonden in een hoek van deze hal de twee tien meter hoge elektrisch aangedreven scheepsschroeven, afkomstig uit Finland, reeds klaar voor montage in het schip.

Daarna kregen de bezoekers het schip in aanbouw van nabij te zien door een wandeling in het dok langs het schip. Van zo dichtbij wordt dan de massa van een dergelijk schip voor een bezoeker duidelijk. Door nu nog een paar grote openingen in de zijwand kon men nog een inkijk krijgen in het inwendige van het schip en zag men vele wanden, trappen, buizen, leidingen en kabels, maar ook de vele medewerkers, die op diverse plaatsen in het binnenste aan het werk waren.

Vervolgens een bezoek aan de pijpfitterij, waar alle benodigde buizen en honderden onderdelen in vele maten op maat gemaakt werden. Tot slot nog een bezoek aan de timmerwerkplaats, waar de vele onderdelen van de houten afwerking van het schip, die eerst in de laatste fase wordt aangebracht, in productie waren.

Door de deelnemers werden vele vragen gesteld aan en opmerkingen afgevuurd op de twee medewerkers/gidsen, hetgeen zij zeer op prijs stelden, hetgeen een interessante en geanimeerd excursie van ruim twee uren opleverde. De deelnemers waren na afloop zeer onder de indruk van hetgeen een scheepswerf als De Hoop inhoudt. Onder dankzegging aan de gidsen en de organisatie keerden zij ongetwijfeld vol indrukken weer huiswaarts.

Karin Sweers & Wim Verbiesen (vrijwilligers Activiteiten-team Toeristisch Informatiecentrum Tolkamer).