125 jaar Eendracht Maakt Macht

nieuws

16 januari 2023
In het beeldrijke boek “EMM Spijk. 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw” wordt de rijke historie vanaf 1817 tot heden geschetst van de Spijkse schuttersvereniging en het mooie dorp.

Enige jaren geleden zijn Mark Pastoors & Yoeck Heijmen begonnen met het Beeldbank Spijk project. Het idee was om de rijke culturele en industriële historie van Spijk te verzamelen middels foto en film materiaal. Er werd door (oud) inwoners enthousiast gereageerd en er werden vele foto’s verzameld.

Met al dit materiaal tot hun beschikking kwamen ze op het idee om een boek te schrijven. De eerste pagina werd geschreven op 5 september 2020. De laatste op 27 september 2022. Het resultaat is een 250 pagina’s tellend boek waarin de historie van Spijk word beschreven vanuit het oogpunt van onze dit jaar jubilerende schuttersvereniging E.M.M. Spijk.

In verschillende intermezzo’s komen tevens belangrijke gebeurtenissen uit de bewogen geschiedenis van het dorp Spijk aan de orde. De opkomst, ondergang en wederopstanding van de baksteenindustrie, de gloriejaren van het verenigingsleven, en het tragische verval. Tevens is middels persoonlijke gesprekken een aantal herinneringen van oud schutters opgenomen.
Zo biedt dit fraaie, met ruim 650 foto´s rijkelijk geïllustreerd boek een boeiend overzicht van het boeiende verleden van schutterij Eendracht Maakt Macht en het dorp Spijk. Voor de geboren Spijkse is het een feest van herkenning. Maar bovenal voor iedereen een mooie gelegenheid om de historie te leren kennen.

Het boek is vanaf nu voor € 25,- te koop bij het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer.