De Tribune

bezienswaardigheden

Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.

Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Eenzelfde tribune staat in Hoek van Holland: daar waar de Rijn het land weer verlaat en in zee stroomt. Achterop de tribune in Tolkamer staat: ‘De Poort van Nederland’. En ook: ‘De Rijn komt bij Lobith ons land binnen’. Generaties Nederlandse schoolkinderen zijn opgegroeid met die mededeling. Ooit legden internationale vrachtschepen aan langs de kade van Lobith-Tolkamer voor het in- en uitklaren van hun goederen. Totdat de Europese binnengrenzen verdwenen. De meeste schepen varen nu langs de grens en aan de kade voorbij. Bussen en passagiersschepen van reisorganisaties hebben de plaats ingenomen. Rijkswaterstaat ontstond in 1798 omdat de problemen van het rivierbeheer om een nationale aanpak vroegen. Ook nu nog wordt de Rijn door Rijkswaterstaat dagelijks bekeken.

Vlak bij deze plaats bevindt zich het Meetstation voor de kwaliteit van het Rijnwater. Op de kade staat ook een peilhuis voor de waterhoogte.

De Tribune
Europakade
Tolkamer