Overnachtingshaven Tuindorp

bezienswaardigheden

Een overnachtingshaven is formeel een haven, die door RijksWaterStaat (RWS) op een aantal plaatsen is ingericht langs de grote rivieren, speciaal bedoeld voor de binnenvaart.

De definitie van een vluchthaven is: “Overnachtingshavens zijn rustplaatsen waar binnenschepen veilig kunnen overnachten.” 
Overnachtingsplaatsen mogen niet langer dan circa 2 uur varen (circa 30 kilometer) uit elkaar liggen, zodat schippers zich aan de voorgeschreven vaar- en rusttijden uit de Binnenvaartwet kunnen houden. Afhankelijk van de plaats mogen schepen maximaal 24 uur of 3 keer 24 uur aanleggen.

Deze haven biedt 22 overnachtingsplaatsen, met één zogeheten kegelplaats voor tankschepen met gevaarlijk stoffen. De beroepsscheepvaart maakt gebruik van de haven in Tuindorp om te overnachten, van bemanning te wisselen, het gezin van of aan boord te laten gaan en vooral ook om zich aan de vaartijdenwet te houden. Naast de haven in Tuindorp zal er ook een vluchthaven worden gerealiseerd in de Beijenwaard bij Spijk. In Spijk moet een haven komen met ruim 50 ligplekken en 5 steigers waaraan tankschepen kunnen afmeren en plekken voor grotere eenheden die niet in Tuindorp terecht kunnen.

Overnachtingshaven Tuindorp
Bijlandseweg
Tolkamer