Struintocht Lobberdense Waard

terugblik

Na twee jaar was het eindelijk weer zover. Ons Activiteitenteam kon eindelijk weer aan de slag. 
Op verzoek van de Stichting Streekbeheer Rijnstrangen en in samenwerking met het IVN Regiowerkgroep de Liemers is een zeer pittige maar uiterst fraaie struintocht uitgezet in het natuurgebied van de Groene Rivier en het stroomgebied van de Oude Rijn rondom het Gemaal Kandia en langs het Pannerdens Kanaal.

Op verzoek van Stichting Streekbeheer Rijnstromen en in samenwerking met IVN Regiowerkgroep De Liemers heeft ons Activiteitenteam op zaterdag 15 oktober 2022 een energieke struintocht door de Lobberdense Waard in Pannerden georganiseerd. Dit mooie gebied ligt in de uiterwaarden van het Pannerdens Kanaal en wordt omsloten door dijken. Het bestaat uit bosrijke kleiputten ontstaan door kleiwinning ten behoeve van de steenfabrieken. Enkele jaren geleden is het gebied weer teruggegeven aan de natuur.

Meer dan 70 wandelaars hadden zich aangemeld; jong, oud, mensen van Het Gelders Eiland en daarbuiten, een gemêleerd gezelschap. Na een lekker warm drankje met cake of koek bij startpunt Buitengoed De Gelderse Waarden in Pannerden vertrokken we in 4 groepen richting het groen. Iedere groep werd begeleid door een vrijwilliger van het IVN en één van onze eigen gidsen. Zij konden ons veel vertellen; historie, heden en toekomst, alles is langsgekomen. De route voerde langs oude kleiputten, over de dijk langs het Pannerdens Kanaal ter hoogte van Fort Pannerden, langs steenfabrieken en door het ooibos. Onderweg werd ons verteld over de toekomstplannen voor het gebied waaronder een nieuw te graven binnenhaven. Wat hebben we genoten van al wat we hoorden en zagen.

Na afloop van de struintocht werden we getrakteerd op huisgemaakte frites en een broodje kroket van Buitengoed De Gelderse Waarden. Kortom, een geslaagde activiteit!

We kijken vol energie uit naar onze volgende activiteit: de Snertwandeling op zaterdag 26 november 2022. Deze start bij Kasteel Halsaf in Babberich! Via deze link: https://gelderseiland.nl/product/snertwandeltocht-babberich/ volgt binnenkort meer informatie en kunt u zich voor deze sportieve en gezellige activiteit aanmelden. Wij zien u graag terug!

Het Activiteitenteam van Stichting Toeristisch Informatie Centrum ’t Gelders Eiland.

Verslag: Karin Sweers / Foto’s: Jannet Tigchelaar