Ganzenspotten bij de Bijland

terugblik

Na vele jaren hebben wij het ganzenspotten in 2023 weer in ons activiteitenprogramma opgenomen. Op zaterdag 11 februari, ‘s morgensvroeg om 06.45 uur stonden 30 deelnemers op het gras bij de grote parkeerplaats en vlak bij de ingang van de Bijland in spanning op wat komen zou.

Na een kort welkom gaf Henk Willemsen de groep een interessante inkijk in de verschillende soorten ganzen, waaraan te herkennen, waar ze vandaan komen en waar naar toe ze ook weer vertrekken en hoe ze leven. Een geslaagde korte lezing want iedereen hing aan zijn lippen.

 Met de ganzen wilde het aanvankelijk nog niet zo lukken want ze stegen wat later op dan verwacht en trokken een wat ander spoor dan we hadden ingeschat. Het wachten werd gelukkig wel gekleurd met een soort van voorprogramma van grote zwermen kraaien die net zoals de spreeuwen een luchtshow gaven met prachtige wendingen en duikvluchten waarbij ze rakelings over het water scheerden. Uiteindelijk werden de deelnemers dubbel en dwars beloond toen de allergrootste groep ganzen massaal over de gekozen spotplek richting de Duffelward en Duitsland vloog en de hemel even zwart zag van de ganzen.

Omdat we met een relatief kleine groep deelnemers waren, werden de deelnemers uitgenodigd om het ganzenspotten af te sluiten met koffie, thee en broodjes hotdogs in het Toeristisch Informatie Centrum aan de Rijnstraat 18.
Daar stond alles al klaar, was het lekker warm, gezellig ingericht en konden de deelnemers even lekker napraten. Door de deelnemers werd dit dan ook zeer gewaardeerd. Al met al een geslaagde vroege ochtend ganzenspotten.