Geldersch Eiland, ontsnapt aan al mijn aandacht

nieuws

24 april 2024
Op het weblog van Willem vind je levendige verslagen van door hem ondernomen wandeltochten. Zo liep hij ook enthousiast een mooie route op ’t Gelders Eiland, al startend in Pannerden en via Tolkamer en Herwen weer terug. Een route van zo’n 21 km.

“Laat ik meteen erkennen dat ik nog nooit heb gehoord van Geldersch Eiland’. Ik weet van de Achterhoek. Ik weet van de Liemers. Wat er dan overblijft in die hoek van Gelderland is het ‘Geldersch Eiland’. Ontsnapt aan al mijn aandacht. Verscholen in een waterrijk gebied. Namen als Pannerden, Tolkamer, Lobith, Herwen, Aerdt, Byland, kanaal, Oude Waal, Rijn, Tuindorp, Spijk. Op loopafstand van onze oosterburen.

Het startpunt van mijn wandeling ligt bij de Sint Martinuskerk te Pannerden. De kerk is alleen nog maar een gebouw. Onttrokken aan de eredienst. Roomskatholieke gelovigen kunnen zich vervoegen in Zevenaar. Zevenaar is wel een mis waard. Tegenover het kerkgebouw staat het gebouw van het Schuttersgilde van Pannerden ‘Claudius Civilis‘ (opgericht in 1853), blijkbaar houden de schutters het langer vol dan de kerkgangers. Bij het kerkgebouw en onder een boom staat een infobord over de wandelingen in deze omgeving. Volgens mijn gegevens dien ik de oranje markeringen te volgen, maar ik zie geen oranje, wel blauw en geel, nog een andere markeringen.. Dan ga ik maar af op mijn route op het mobiele scherm, maar die route is ook niet helemaal correct. Ik zie wel. Ik hoop dat 1-1-2 ook op dit eiland werkt.”

Weten hoe het Willem verder vergaat op deze uitdagende wandeling? Lees zijn uitgebreide verslag hier verder.