Regelwerk Pannerden

bezienswaardigheden

In 2014 heeft Rijkswaterstaat een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken.

Een vaste verhouding is belangrijk, te veel water in een van de riviertakken kan tot overstromingen leiden. Op het splitsingspunt stroomt het water in de verhouding van 2/3 naar de Waal en 1/3 naar het Pannerdensch Kanaal. Het regelwerk is een betonnen constructie van 175 meter breed met staanders van vijf meter hoog. Tussen de betonnen staanders kunnen betonnen balken worden geplaatst van één bij vijf meter. Door met een mobiele hijskraan meer of minder betonnen balken te plaatsen, wordt de hoeveelheid water die bij hoogwater er doorheen kan stromen, gereguleerd.

Hoogwaterveiligheid

Elk jaar, voor de start van het hoogwaterseizoen, wordt het regelwerk ingesteld, op basis van actuele (water-) berekeningen. Door het bijplaatsen of wegnemen van betonnen balken verandert de hoogte van het regelwerk. Op deze wijze kan de vaste afvoerverdeling tussen de riviertakken beter gestuurd worden. De balken die niet nodig zijn, worden bovenop de staanders opgeborgen. Zo staan ze bij hoogwater niet in het water en kan het water er ongestoord stromen als dat nodig is.
Door de ligging aan het beginpunt van de Nederlandse delta is dit regelwerk van grote betekenis voor de hoogwaterveiligheid. Ingrijpen op deze plek is van grote invloed op de rest van het rivierengebied, van het IJsselmeer tot de delta in het westen. Bij Westervoort, vlak bij het punt waar Rijn en IJssel splitsen, staat het regelwerk Hondsbroeksche Pleij. Dit regelwerk heeft een vergelijkbare functie als het regelwerk Pannerden.

Betonnen brug

Naast het regelwerk zie je de contouren van een betonnen brug op de weg van Pannerden naar het veer. Deze brug verbindt de zomer- en winterdijk en strekt zich uit over de uiterwaard van het Pannerdens Kanaal. In 1951 werd de 1e paal geslagen. De tien peilers tellende brug was de eerste voorgespannen brug van Nederland en is in de jaren ’50 gebouwd.

 

BRON: www.rijnwaardenseuiterwaarden.nl

Regelwerk Pannerden
Rijndijk
Pannerden