Skip to content

nieuws

van 't eiland

Natuurlijk kunt u er lekker zelf op uit trekken en een heerlijk rondje over het eiland maken. Verdwalen kunt u niet, u moet altijd wel ergens het water over om het eiland te verlaten! Zo komt u (misschien wel onverwacht) op de mooiste plekjes. Zo kunt u heerlijk gaan struinen in de waarden, waarbij u zomaar oog in oog kan komen te staan met een Schotse hooglander of een ree. Ziet u een felblauwe schicht over het water schieten? Dan was u getuige van het voorbijvliegen van een ijsvogel! Maar u kunt bijvoorbeeld ook een bezoekje brengen aan de molen in Lobith, het gemaal in Pannerden of kanovaren op de Bijland.

Wilt u niets missen?

Maar wilt u zeker weten dat u tijdens uw bezoek aan ’t Gelders Eiland de pareltjes heeft bezocht, dan raden we u aan onderstaande artikelen te bekijken. Daar vindt u diverse insider tips en nieuwtjes van onze vrijwilligers. Zij weten de mooiste plekjes te vinden en delen deze graag met u!

Fort Pannerden
Laatste Nieuws

Tentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672 – Fort Pannerden 1872

Fort Pannerden is verheugd dat de succesvolle tentoonstelling “Passage du Rhin Lobith 1672” tot half april 2023 te zien is binnen haar monumentale muren! Met Heemkundekring Rijnwaarden, de initiatiefnemer van de oorspronkelijke tentoonstelling (eerder te zien in Lobith en Zevenaar), is ze van mening dat Fort Pannerden nu de geëigende plek voor een vervolg is. De geschiedenis van de bouw van Fort Pannerden is namelijk onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen op en aan de Rijn en de Waal. Ook hier is nu aandacht voor in deze tentoonstelling. Vanaf het uitzichtpunt van het fort is het gebied, waar dit alles zich heeft afgespeeld, prachtig te overzien!

Lees Meer »
TIC vrijwilligersuitje kegelen en bbq
Onze Vrijwilligers

Gezellige kegelavond voor TIC vrijwilligers

Woensdag 15 februari 2023 beleefde het TIC weer haar jaarlijkse vrijwilligersfeest. Dit keer bij Partycentrum Schipperspoort aan de Dorpsdijk in Lobith. 
Het overgrote deel van de vrijwilligers van het TIC was aanwezig en zij werden door Raymond Barthen van het partycentrum rijkelijk voorzien van een drankje en verwend met een voortreffelijke binnen-barbecue. Een en ander gecombineerd met het in twee groepen kegelen waarbij de jongetjes tegen de meisjes speelden.

Lees Meer »
gastheer van het landschap
Laatste Nieuws

Gastheer/vrouw van het Landschap

De cursus ‘Gastheer van het Landschap’ werd georganiseerd door de Gemeente Zevenaar in samenwerking met het IVN Gelderland voor ondernemers in de toeristische branche. Ook een paar vrijwilligers van het TIC hebben met veel enthousiasme deelgenomen aan deze cursus.

Lees Meer »
boek 125 jaar EMM Spijk
Insider tips

125 jaar Eendracht Maakt Macht

In het beeldrijke boek “EMM Spijk. 125 jaar dienstbaarheid, broederschap en trouw” wordt de rijke historie vanaf 1817 tot heden geschetst van de Spijkse schuttersvereniging en het mooie dorp.

Lees Meer »
Penningmeester TIC
Laatste Nieuws

Penningmeester gezocht!

Stichting Recreatie en Toerisme ’t Gelders Eiland is op zoek naar een enthousiaste penningmeester die de boekhouding van de stichting wil verzorgen.

Lees Meer »
Boek Zevenaar tot kleur en samenklank
Insider tips

Zevenaar tot kleur en samenklank

Leen den Besten heeft een boek geschreven naar aanleiding van het toevoegen van de Gemeente Rijnwaarden bij de Gemeente Zevenaar met de titel: Zevenaar tot kleur en samenklank.

Lees Meer »
Bleekse Poort
Laatste Nieuws

Zou het de voormalige Bleksepoort zijn?

Tijdens de renovatie van het Raadshuisplein in Zevenaar zijn historische resten gevonden. Volgens kenners gaat hem om de Blekse Poort, één van de vier voormalige torens van stad, maar de gemeente is nog niet zo stellig.

Lees Meer »
De vloggende bestemming in Tolkamer
Laatste Nieuws

Tolkamer in ‘De vloggende bestemming’

Het is weer tijd voor een nieuw avontuur van Kees en Theo in de serie de ‘Vloggende bestemming’. Deze keer zakken ze met hun camper af langs de Rijn en trappen ze af in ons gezellige Tolkamer!

Lees Meer »
Romeinse vondsten in Herwen-Hemeling
Laatste Nieuws

Romeinse vondsten in Herwen-Hemeling

In Herwen-Hemeling (gemeente Zevenaar) hebben archeologen een opzienbarende vondst gedaan. Een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom vlakbij het UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes.

Lees Meer »
Tentoonstelling Lobith
Insider tips

Tentoonstelling ‘Passage du Rhin, Lobith 1672’

Tentoonstelling n.a.v. van een historisch belangrijke gebeurtenis die bij velen, ook in Lobith, onbekend is. Een groot Frans leger stak 350 jaar geleden bij Lobith de Rijn over o.l.v. Zonnekoning Lodewijk XIV: rampzalig voor het toenmalige Nederland, maar legendarisch in Frankrijk.

Lees Meer »
Avondvierdaagse
Laatste Nieuws

Met z’n allen aan de wandel!

Dit jaar kan iedereen weer gezellig meelopen met de jaarlijkse gezellige avondvierdaagse op ‘t Gelders Eiland. In de week van maandag 13 t/m vrijdag 17 juni 2022 wordt de 48e avondvierdaagse op Het Gelders Eiland gelopen (5 en 10 km).

Lees Meer »
Douane Tolkamer
Insider tips

Samen vieren we 800 jaar tol!

Het jaar 2022 is een bijzonder jaar, want dan is het precies 800 jaar geleden dat er voor het eerst tol werd geheven op de Rijn, op de plek waar de rivier ons land binnenkomt. Het tolstation heeft veel impact gehad op de historische en maatschappelijke ontwikkeling van het gebied rondom Lobith en Tolkamer.

Lees Meer »
Kerst Fort Pannerden
Laatste Nieuws

Kerst op Fort Pannerden

Ook nu, tijdens deze corona-tijd kunt u naar Fort Pannerden. Het fort is geopend tijdens de Kerstvakantie en in de weekenden. Voor de feestmaand is het fort vanaf half december geheel in kerstsfeer aangekleed. Denk aan honderden lampjes, kerstbomen en mooie sterren. En wat is er mooier dan zo’n oud fort, aangekleed in kerstsfeer? Bij deze warme sfeer hoort natuurlijk lekkere glühwein en kerststol (beiden alléén op 19 december verkrijgbaar).

Lees Meer »