Stadsmuseum Bergh

bezienswaardigheden

Wilt u de middeleeuwen echt beleven? Weten hoe vroeger vijand en gespuis uit de stad werden geweerd. Hoe nieuwtjes werden verspreid toen er nog geen kranten bestonden en waarom je maar beter bier kon drinken dan water? En wie er stinkend rijk werd van het vele in het Berghse Bos gedolven ijzererts?

Dat kan in Stadsmuseum Bergh waar u op originele en moderne wijze de geschiedenis kunt herleven. Door de interactieve maquette met animatiefilmpjes, lichteffecten en -beelden, de beknopte overzichtsfilm en de spannende levensverhalen van vijf historische vrouwen waant u zich in vroeger tijden. Stadsmuseum Bergh ligt in het oude hart van ’s-Heerenberg, pal tegenover het monumentale Ni-je Raethuys en de prachtige St. Pancratiuskerk. Kasteel Huis Bergh met omringende gracht ligt op loopafstand.

Vijf vrouwen

Bijzonder is dat vijf vrouwen hun avontuurlijke levensverhalen vertellen via audiotour en mooie lichtbeelden. Zij werpen een verrassend nieuwe vrouwelijk blik op de geschiedenis. Luister naar de stoutmoedige en hooghartige gravin Adela, de hardwerkende horige boerin Isa of de rijke herbergierster Lyse. Maria van Nassau de zachtmoedige gravin vertelt over de tachtigjarige oorlog en de oude van hekserij beschuldigde Mechteld over haar oneerlijke proces en berechting.

Overzichtsfilm en maquette en objecten                                            

De waarheidsgetrouwe maquette geeft de stad weer rond het jaar 1550, met recht een pronkstuk. Er zijn veel attributen te zien van het uit de 14de eeuw stammende St, Antoniusgilde. Archeologische objecten uit de bodem van ‘s-Heerenberg geven een mooi beeld van het dagelijks leven in die tijd.

Historische stadswandelingen             

Stadsmuseum Bergh is de ideale start voor een historische wandeling; o.l.v een ervaren gids maakt u kennis met de mooie monumenten,
plekken én historische bewoners van stad en streek. U kunt kiezen uit drie thema’s en kunt op elke gewenste tijd en dag reserveren. U heeft de keuze uit vier themawandelingen:

  • De Mechteld ten Ham wandeling, over een oude vrouw die in 1605 als heks in ’s-Heerenberg is veroordeeld en verbrand;
  • De gravin Maria van Nassau wandeling, de vrouw van graaf Willem IV van den Bergh en zuster van prins Willem van Oranje. Zij woonde tijdens de 80-jarige oorlog op Huis Bergh.
  • De heer Willem II van den Bergh wandeling langs zijn bouwwerken uit 15de eeuw;
  • De historische wandeling langs monumenten, ook uit latere eeuwen.

Openingstijden: Woensdag t/m zondag van 12.30 -16.30 uur.
Prijzen en tickets per persoon: Entreeprijs volwassenen € 5,- Kinderen tot 12 jaar gratis; Groepsbezoek of stadswandeling olv gids € 5,- (minimaal 6 deelnemers, graag reserveren)

 Toegankelijkheid: Toilet aanwezig; Rolstoelgebruikers zijn welkom na telefonische melding vooraf.

Stadsmuseum Bergh
Marktstraat 3
7041 AH
‘s-Heerenberg
+31-6-19981457