Bertus de Schaapsherder
Dit in brons gegoten beeld van de scheper van Poelwijk is in 1995 door dorpsvereniging Oud-Zevenaar langs de Kerkweg geplaatst. De officiële naam van de legendarische schapenhoeder was Lambertus Wilmsen.
Veel bezoekers van ‘t Gelders Eiland komen hier voor de rust, de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur. Natuurlijk is het genieten van de werkelijk fantastische recreatieplas ‘de Bijland’, waar je kan zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën, etc. Maak met de rondvaartboot een mooie tocht over de Rijn, breng eens een bezoekje aan de 3 redoutes (Romeinse wachttorens) en bezoek de plaatselijke bezienswaardigheden met de fiets!
Ervaar zelf de bijzondere bezienswaardigheden van dit waterrijke gebied. Bezoek het Poldergemaal of een van de kerkjes of maak een rondreis in de geschiedenis in het Liemers Museum.
Dit in brons gegoten beeld van de scheper van Poelwijk is in 1995 door dorpsvereniging Oud-Zevenaar langs de Kerkweg geplaatst. De officiële naam van de legendarische schapenhoeder was Lambertus Wilmsen.
Recreatieoord de Panoven is een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, waar u de kans krijgt het oude baksteen- en dakpanambacht te herbeleven en één te worden met de natuur. De oven is met behoud van historie omgetoverd tot een museum dat sterk tot de verbeelding spreekt. Kom zelf bakstenen bakken, neem deel aan de boeiende rondleiding en bezoek het museum.
Een coupure, bij dijken ook dijkgat, is in de waterbouwkunde een onderbreking in een waterkering. Als op de plek waar een weg een waterkering kruist een verlaging van de waterkering wordt aangebracht, spreekt men van een coupure. In geval van een calamiteit moet deze plek op de kerende hoogte worden gebracht.
Grutterij-Molen ‘De Hoop’ is een modern molenbedrijf met een rijke historie. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Tevens verkopen wij bakproducten en leuke geschenken.
Een bijzonder kunstwerk op het strand aan de Bijland van wel 10 meter hoog. En hoeveel je van het kunstwerk kunt zien, hangt af van de waterstand.
Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.
Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang.
Bij de aanleg van een tracé voor ruiters en menners moest, op deze plek hoog opgeschoten beplanting worden verwijderd. Daarbij zijn door de hoveniers Maurice en Gijs van Schip, geheel bij toeval, deze geweldige reuzen ontdekt die tot dan toe een verborgen leven hadden geleid.
Na een mooie wandeling door de Klompenwaard, een ritje met de TukTuk of op de fiets, kom je aan bij Fort Pannerden. Na een tijd van avonturiers en krakers is het voormalig 19e eeuws fort gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een publieksattractie.
Gemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden, in de zogenaamde Drie Dorpenpolder, is een stoomgemaal uit 1884. Het is een plek waar geschiedenis, natuur en ontspanning samenkomen in de prachtige omgeving van het stroomgebied van de Oude Rijn.
De Pannerdense Waard gaat richting Groessen over in de Kandiadijk, waar zich aan het eind het Gemaal Kandia bevindt. Dit poldergemaal is gebouwd in 1968 en maakt deel uit van de dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal.
In 1938 is een bijzondere vondst gedaan in De Bijland. Bij de aanleg van de recreatieplas werd een grafsteen gevonden. Deze steen dateert uit de eerste helft van de eerste eeuw na Christus, nog in het begin van de Romeinse heerschappij in onze streken.
De Groene Rivier ligt aan de rechteroever van het Pannerdensch Kanaal. Deze oude loop van het kanaal is in 1960 iets naar het westen verlegd. Het is tegenwoordig een belangrijke schakel in de waterverdeling over de Rijntakken.
Pas in 1824 werd Spijk, als gevolg van een concordaat dat door Pruisen met de H.Stoel te Rome was gesloten, bij de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Lobith gevoegd. Sindsdien hadden de grote boeren op Spijk, die reeds jaren in de gemeenteraad vertegenwoordigd waren, ook hun plaats in de Lobithse Kerk- en Armbesturen.
Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.
Dit Hoornwerk is een onderdeel van een verdedigingslinie langs de Waal tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648), opgericht door Prins Maurits en verder uitgebouwd door Frederik-Hendrik van +/- Wesel (Duitsland) tot aan de Zuidhollandse Eilanden. Ook wel benoemd in Nederland: “Van Lobith tot Loevestein”.
Het Huis Aerdt is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen en ligt ten noorden van het dorp Herwen.
Als je met het veer het Pannerdensch Kanaal oversteekt richting Doornenburg, vind je aan de rand van het dorp het robuuste middeleeuwse kasteel Doornenburg. Het is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland.
Landgoed Huis Sevenaer was oorspronkelijk, eind 14e eeuw, een versterkt kasteel met bijbehorende landerijen. In 1785 komt Huis Sevenaer in het bezit van de familie van Nispen en eind 1947 neemt jonkheer H. van Nispen het beheer over. Huis Sevenaer is uniek omdat het de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij is met haar agrarische bedrijfsvoering, die in de Middeleeuwen al is ontstaan, tot op de dag van vandaag in eigen beheer.
Molen De Hoop is een stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met halverwege een omloop, de stelling. Zo’n omloop wordt ook wel zwichtstelling, galerij, gaanderij of balie genoemd. Vanaf deze stelling, die rondom de molen loopt, wordt de molen bediend.
Kunstkring Het Gelders Eiland organiseert sinds 1977 exposities en concerten in de Kerk van Aerdt. Er zijn vijf exposities per jaar van telkens vier zondagen. De kerk is dan geopend van 14.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De openingen van de exposities worden steeds opgeluisterd door muzikale optredens in allerlei genres. Daarnaast worden 2 á 3 concerten georganiseerd.
Dit kunstwerk is een verwijzing naar de vele steenfabrieken die in deze regio hebben gestaan. De 2 treden dienen als sokkel voor het beeld, ze isoleren het werk in het landschap maar bieden tevens mogelijkheid om er even op te gaan zitten. Vandaar de kunstrustplaats.
Een verrassend veelzijdig streekmuseum! Ontdek de rijke historie en laat je verrassen door de veelzijdige objecten die je meenemen in het verhaal van de Liemers.
Al wandelend of fietsend richting Groessen verschijnt aan het eind van de Kandiadijk het silhouet van een mammoet. Dit imposante, van beton gemaakte beeld van 5 x 4,70m, weegt maar liefst 8000 kilo.
Het waterkwaliteitsmeetstation (voorheen het RIZA) is een drijvend meetstation op de Rijn. In de waterkwaliteitsmeetstations in Tolkamer en in Bimmen aan Duitse zijde wordt 24 uur per etmaal de kwaliteit van het water gemeten, dat via de Rijn ons land binnenstroomt.
Inwoners van Herwen en de omliggende dorpen Lobith en Tolkamer kijken op 22 maart 1940 nieuwsgierig omhoog. Vanaf de dijken zijn hoog in de lucht de strepen van twee Duitse vliegtuigen te zien die een Engelse Spitfire achtervolgen.
Het kerkgebouw ligt aan de Markt in het hart van Zevenaar en is in 1999 gerestaureerd. Vanouds staat het kerkgebouw bekend als ‘de hervormde kerk’. In juni 2001 is de naamgeving van de kerk gewijzigd in de ‘Ontmoetingskerk’.
De Nederlands-Hervormde kerk in Aerdt is de oudste van alle keken die het Gelders Eiland rijk is. Haar geschiedenis gaat terug tot in de vroege middelweeuwen. Wist u dat hier zelfs al in 1120 een stenen kerkje stond en dat die kerk gewijd was aan Helena, de moeder van kezier Constantijn de Grote? Later werd op de plaats van die stenen kerk de huidige kerk gebouwd.
Dit oorlogsmonument is 5 jaar geplaatst op initiatief van onze oud-burgemeester Mark Slinkman (nu burgemeester van Berg en Dal) ter nagedachtenis van de familie Northeimer.
De aanleg van de nieuwe overnachtingshaven Spijk is gestart in 2021. Er ging al veel vooraf aan de inrichting van deze omvangrijke haven van ruim 50 hectare, de grootste van Oost-nederland.
Een overnachtingshaven is formeel een haven, die door RijksWaterStaat (RWS) op een aantal plaatsen is ingericht langs de grote rivieren, speciaal bedoeld voor de binnenvaart.
Herwen en Aerdt waren vroeger alleen met een pontje te bereiken. Ter hoogte van Huis Aerdt ligt tegenwoordig een mooie brug. Maar die is er niet vanzelf gekomen! Hij draagt dan ook de naam van burgemeester Bruns, de man die zich enorm heeft ingespannen om het Gelders Eiland beter bereikbaar te maken.
Op de markt in Lobith staat een monumentaal kerkje uit 1660, vanaf het begin tot heden in gebruik bij de protestanten van Lobith en het aangrenzende Tolkamer.
Als je in door de Ossenwaard wandelt of fietst, kan je hem niet missen: redoute Revensweert. Een strakke heuvel met indrukwekkend weids uitzicht. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het Gelders Eiland onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.
In de Ossenwaard en Carvium Novum vind je twee strak gestileerde heuvels met weidse uitzichten over het polderland rond de Oude Rijn. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het gebied van Rijnwaarden onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.
In 2014 heeft Rijkswaterstaat een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken.
De Rijn vindt zijn oorsprong in het bergachtige Graubünden op 1602 meter hoogte in de Zwitserse Alpen en is met zijn 1233 km lengte één van de langste rivieren van Europa.
Het is vrijwel zeker dat Pannerden al vóór het jaar 1000 een kerkje bezat. Het eerste kerkje moet een houten gebouwtje zijn geweest, dit was het materiaal dat dicht bij huis te vinden was. Na het jaar 1000 is men overgegaan tot het gebruik van tufsteen waarvan de toren is gebouwd.
Op de Markt in Lobith staat nog een kerk: de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, behorend tot de RK parochie van het Gelders Eiland. Wist u dat deze kerk gebouwd is op de plaats van het verdwenen Tolhuys? En dat er in 1817 een predikant is dood geschoten, omdat men in hem een collaborateur zag?
De noordelijke grens van het immense Romeinse rijk liep vanaf ongeveer 50 n.Chr. langs de Rijn in Nederland. Deze grenslijn van ruim 150 kilometer loopt van Katwijk aan Zee tot aan Spijk (bij Tolkamer) naar Xanten.
De Schipperspoort is het enige dat nog rest van de burcht Tolhuys, die hier tot in de zeventiende eeuw stond.
Siertuin ‘t Hof’ is bijzonder landelijk gelegen, tussen maïsvelden en groen, op een oppervlakte van ongeveer 2600 m2. Verschillende tuinideeën hebben de siertuin gemaakt tot wat het nu is.
Deze grote, bijzondere open tuin ligt aan de dijk aan de rand van het pittoreske dorp Herwen en is de experimenteertuin van tuinontwerper Jelle Grintjes.
Op het eerste gezicht lijkt het een beeld uit de industriële archeologie; een metershoge stalen sluisdeur, die een ondiep watertje afsluit. Maar deze deur is hier niet voor niets neergezet.
In het verdronken dorp Herwen heeft een kerk gestaan, die moest wijken voor de opdringende Waal. Voor het ontstaan van het huidge dorp Herwen lag het dorp in het gebied dat wij nu kennen als de Bijland. Begin 19e eeuw werd in het huidige Herwen de R.K. Martinuskerk gebouwd.
Deze kerk is vernoemd naar monnik Martinus, welke op ongeveer tachtigjarige leeftijd in 397 na Christus overleed. Martinus is later heilig verklaard en onder andere door zijn enorme onbaatzuchtigheid uitgegroeid tot een van de meest populaire heiligen in de katholieke kerk.
Wilt u de middeleeuwen echt beleven? Weten hoe vroeger vijand en gespuis uit de stad werden geweerd. Hoe nieuwtjes werden verspreid toen er nog geen kranten bestonden en waarom je maar beter bier kon drinken dan water? En wie er stinkend rijk werd van het vele in het Berghse Bos gedolven ijzererts?
Das Dorf Spijk, das auf dem ‘Gelders Eiland’ liegt und zur Gemeinde Zevenaar gehört, kann als echtes Ziegelbrennerdorf bezeichnet werden. Auf dem Gebiet des Dorfes gab es bis zu fünf Ziegeleien, und fast die gesamte Bevölkerung arbeitete in einer von ihnen.
De Tolhuys Coornmolen is een nog altijd werkende korenmolen in Lobith. De ronde stenen molen werd in 1888 gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten beltmolen. Op 18 juli 1930 vloog de huidige molen in brand, volgens de Gorinchemsche Courant door het warmlopen van een as.
Op de rustplaats aan het eind van de Spijksedijk, op de grens met Duitsland, nabij grenspaal 660 staat het speciaal voor deze locatie ontworpen kunstwerk ‘Und so Weiter’.
Op een steenworp afstand van Kasteel Huis Bergh liggen de wijngaarden van Wijngoed Montferland. Wijnboer Leon Masselink leidt groepen graag rond en laat u kennis maken met het proces van wijnmaken en vertelt u graag over het succes van de Nederlandse wijnbouw.
Langs de Lobberdenseweg vindt men de Plas van Wezendonk, een grote zandwinplas met relatief steile oevers die zijn begroeid met ruigte en wilgenbos.
Rijnstraat 18
6916 BD Tolkamer
di t/m vr:
10:00 – 16:00 uur
zaterdag:
10:00 – 13:00 uur
zo & ma:
gesloten
di t/m vr:
11:00 – 15:00 uur
zaterdag:
11:00 – 13:00 uur
zo & ma:
gesloten
Laat hier uw e-mailadres achter en ontvang een paar keer per jaar het laatste nieuws in uw mailbox.
© 2024 Stichting Toeristisch Informatiecentrum 't Gelders Eiland
Website: windkracht20.nl.