te zien op

't Gelders Eiland

Veel bezoekers van ‘t Gelders Eiland komen hier voor de rust, de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur. Natuurlijk is het genieten van de werkelijk fantastische recreatieplas ‘de Bijland’, waar je kan zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën, etc. Maak met de rondvaartboot een mooie tocht over de Rijn, breng eens een bezoekje aan de 3 redoutes (Romeinse wachttorens) en bezoek de plaatselijke bezienswaardigheden met de fiets!

Bezienswaardigheden

Ervaar zelf de bijzondere bezienswaardigheden van dit waterrijke gebied. Bezoek het Poldergemaal of een van de kerkjes of maak een rondreis in de geschiedenis in het Liemers Museum.

Bertus de schaapsherder
Monument

Bertus de Schaapsherder

Dit in brons gegoten beeld van de scheper van Poelwijk is in 1995 door dorpsvereniging Oud-Zevenaar langs de Kerkweg geplaatst. De officiële naam van de legendarische schapenhoeder was Lambertus Wilmsen.

Lees Meer »
recreatieoord de panoven
Museum

Buitengoed de Panoven

Recreatieoord de Panoven is een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, waar u de kans krijgt het oude baksteen- en dakpanambacht te herbeleven en één te worden met de natuur. De oven is met behoud van historie omgetoverd tot een museum dat sterk tot de verbeelding spreekt. Kom zelf bakstenen bakken, neem deel aan de boeiende rondleiding en bezoek het museum.

Lees Meer »
Coupure gesloten Tolkamer
Diversen

Coupures op ‘t Gelders Eiland

Een coupure, bij dijken ook dijkgat, is in de waterbouwkunde een onderbreking in een waterkering. Als op de plek waar een weg een waterkering kruist een verlaging van de waterkering wordt aangebracht, spreekt men van een coupure. In geval van een calamiteit moet deze plek op de kerende hoogte worden gebracht.

Lees Meer »
Buitenmolen zevenaar
Molen

De Buitenmolen

Grutterij-Molen ‘De Hoop’ is een modern molenbedrijf met een rijke historie. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Tevens verkopen wij bakproducten en leuke geschenken.

Lees Meer »
De Romeinse Baadster
Kunst

de Romeinse Baadster

Een bijzonder kunstwerk op het strand aan de Bijland van wel 10 meter hoog. En hoeveel je van het kunstwerk kunt zien, hangt af van de waterstand.

Lees Meer »
De Tribune
Diversen

De Tribune

Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.

Lees Meer »
heemkundekring dijkmagazijn aerdt
Monument

Dijkmagazijn Aerdt

Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang.

Lees Meer »
Dikste Wilgen van Nederland
Flora en fauna

Dikste Wilgen van Nederland

Bij de aanleg van een tracé voor ruiters en menners moest, op deze plek hoog opgeschoten beplanting worden verwijderd. Daarbij zijn door de hoveniers Maurice en Gijs van Schip, geheel bij toeval, deze geweldige reuzen ontdekt die tot dan toe een verborgen leven hadden geleid.

Lees Meer »
Fort Pannerden
Museum

Fort Pannerden

Na een mooie wandeling door de Klompenwaard, een ritje met de TukTuk of op de fiets, kom je aan bij Fort Pannerden. Na een tijd van avonturiers en krakers is het voormalig 19e eeuws fort gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als een publieksattractie.

Lees Meer »
Gemaal Oude Rijn
Monument

Gemaal “Oude Rijn”

Gemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden​, in de zogenaamde Drie Dorpenpolder,​ is een stoomgemaal uit 1884. ​Het is een plek waar geschiedenis, ​natuur en ontspanning ​samenkomen in de prachtige omgeving van het stroomgebied van de Oude Rijn.

Lees Meer »
Gemaal Kandia
Diversen

Gemaal Kandia + Vispassage

De Pannerdense Waard gaat richting Groessen over in de Kandiadijk, waar zich aan het eind het Gemaal Kandia bevindt. Dit poldergemaal is gebouwd in 1968 en maakt deel uit van de dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal.

Lees Meer »
grafsteen marcus mallius
Monument

Grafsteen Marcus Mallius

In 1938 is een bijzondere vondst gedaan in De Bijland. Bij de aanleg van de recreatieplas werd een grafsteen gevonden. Deze steen dateert uit de eerste helft van de eerste eeuw na Christus, nog in het begin van de Romeinse heerschappij in onze streken.

Lees Meer »
Groene Rivier
Flora en fauna

Groene Rivier

De Groene Rivier ligt aan de rechteroever van het Pannerdensch Kanaal. Deze oude loop van het kanaal is in 1960 iets naar het westen verlegd. Het is tegenwoordig een belangrijke schakel in de waterverdeling over de Rijntakken.

Lees Meer »
Andreaskerk Spijk
Kerk

H. Gerardus Majella kerk Spijk

Pas in 1824 werd Spijk, als gevolg van een concordaat dat door Pruisen met de H.Stoel te Rome was gesloten, bij de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Lobith gevoegd. Sindsdien hadden de grote boeren op Spijk, die reeds jaren in de gemeenteraad vertegenwoordigd waren, ook hun plaats in de Lobithse Kerk- en Armbesturen.

Lees Meer »
Kraantje Spijk
Monument

Het Kraantje

Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.

Lees Meer »
hoornwerk de geuzenwaard
Wachttoren

Hoornwerk de Geuzenwaard

Dit Hoornwerk is een onderdeel van een verdedigingslinie langs de Waal tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648), opgericht door Prins Maurits en verder uitgebouwd door Frederik-Hendrik van +/- Wesel (Duitsland) tot aan de Zuidhollandse Eilanden. Ook wel benoemd in Nederland:  “Van Lobith tot Loevestein”.

Lees Meer »
Huis Aerdt Herwen
Monument

Huis Aerdt

Het Huis Aerdt is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen en ligt ten noorden van het dorp Herwen.

Lees Meer »
Kasteel Doornenburg
Museum

Kasteel Doornenburg

Als je met het veer het Pannerdensch Kanaal oversteekt richting Doornenburg, vind je aan de rand van het dorp het robuuste middeleeuwse kasteel Doornenburg. Het is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland.

Lees Meer »
Huis Sevenaer
Monument

Kasteelboerderij Huis Sevenaer

Landgoed Huis Sevenaer was oorspronkelijk, eind 14e eeuw, een versterkt kasteel met bijbehorende landerijen. In 1785 komt Huis Sevenaer in het bezit van de familie van Nispen en eind 1947 neemt jonkheer H. van Nispen het beheer over. Huis Sevenaer is uniek omdat het de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij is met haar agrarische bedrijfsvoering, die in de Middeleeuwen al is ontstaan, tot op de dag van vandaag in eigen beheer.

Lees Meer »
korenmolen de hoop
Molen

Korenmolen de Hoop

Molen De Hoop is een stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met halverwege een omloop, de stelling. Zo’n omloop wordt ook wel zwichtstelling, galerij, gaanderij of balie genoemd. Vanaf deze stelling, die rondom de molen loopt, wordt de molen bediend.

Lees Meer »
kerk aerdt kunstkring
Expositie

Kunstkring Het Gelders Eiland

Kunstkring Het Gelders Eiland organiseert sinds 1977 exposities en concerten in de Kerk van Aerdt. Er zijn vijf exposities per jaar van telkens vier zondagen. De kerk is dan geopend van 14.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De openingen van de exposities worden steeds opgeluisterd door muzikale optredens in allerlei genres. Daarnaast worden 2 á 3 concerten georganiseerd.

Lees Meer »
Kunstrustplaats tengnagelwaard Lobith
Monument

Kunstrustplaats Tengnagelwaard

Dit kunstwerk is een verwijzing naar de vele steenfabrieken die in deze regio hebben gestaan.

 De 2 treden dienen als sokkel voor het beeld, ze isoleren het werk in het landschap maar bieden tevens mogelijkheid om er even op te gaan zitten. Vandaar de kunstrustplaats.


Lees Meer »
Liemers museum Zevenaar
Museum

Liemers museum

Een verrassend veelzijdig streekmuseum! Ontdek de rijke historie en laat je verrassen door de veelzijdige objecten die je meenemen in het verhaal van de Liemers.

Lees Meer »
Mammoet
Kunst

Mammoet + spoortunnel Betuwelijn

Al wandelend of fietsend richting Groessen verschijnt aan het eind van de Kandiadijk het silhouet van een mammoet. Dit imposante, van beton gemaakte beeld van 5 x 4,70m, weegt maar liefst 8000 kilo.

Lees Meer »
Meetstation waterkwaliteit tuindorp
Diversen

Meetstation waterkwaliteit

Het waterkwaliteitsmeetstation (voorheen het RIZA) is een drijvend meetstation op de Rijn.
 In de waterkwaliteitsmeetstations in Tolkamer en in Bimmen aan Duitse zijde wordt 24 uur per etmaal de kwaliteit van het water gemeten, dat via de Rijn ons land binnenstroomt.

Lees Meer »
monument flyer officer
Monument

Monument Flying Officer Mervyn Wheatley

Inwoners van Herwen en de omliggende dorpen Lobith en Tolkamer kijken op 22 maart 1940 nieuwsgierig omhoog. Vanaf de dijken zijn hoog in de lucht de strepen van twee Duitse vliegtuigen te zien die een Engelse Spitfire achtervolgen.

Lees Meer »
ned hervormde kerk
Kerk

Ned. Hervormde Kerk Zevenaar

Het kerkgebouw ligt aan de Markt in het hart van Zevenaar en is in 1999 gerestaureerd. Vanouds staat het kerkgebouw bekend als ‘de hervormde kerk’. In juni 2001 is de naamgeving van de kerk gewijzigd in de ‘Ontmoetingskerk’.

Lees Meer »
kerk aerdt
Kerk

NH Kerk Aerdt

De Nederlands-Hervormde kerk in Aerdt is de oudste van alle keken die het Gelders Eiland rijk is. Haar geschiedenis gaat terug tot in de vroege middelweeuwen. Wist u dat hier zelfs al in 1120 een stenen kerkje stond en dat die kerk gewijd was aan Helena, de moeder van kezier Constantijn de Grote? Later werd op de plaats van die stenen kerk de huidige kerk gebouwd.

Lees Meer »
Oorlogsmonument Northeimer
Monument

Oorlogsmonument Northeimer

Dit oorlogsmonument is 5 jaar geplaatst op initiatief van onze oud-burgemeester Mark Slinkman (nu burgemeester van Berg en Dal) ter nagedachtenis van de familie Northeimer.

Lees Meer »
overnachtingshaven spijk
Diversen

Overnachtingshaven Spijk

De aanleg van de nieuwe overnachtingshaven Spijk is gestart in 2021. Er ging al veel vooraf aan de inrichting van deze omvangrijke haven van ruim 50 hectare, de grootste van Oost-nederland.

Lees Meer »
overnachtingshaven tuindorp
Diversen

Overnachtingshaven Tuindorp

Een overnachtingshaven is formeel een haven, die door RijksWaterStaat (RWS) op een aantal plaatsen is ingericht langs de grote rivieren, speciaal bedoeld voor de binnenvaart.

Lees Meer »
plaquette burgermeester Bruns
Monument

Plaquette Burgemeester Bruns

Herwen en Aerdt waren vroeger alleen met een pontje te bereiken. Ter hoogte van Huis Aerdt ligt tegenwoordig een mooie brug. Maar die is er niet vanzelf gekomen! Hij draagt dan ook de naam van burgemeester Bruns, de man die zich enorm heeft ingespannen om het Gelders Eiland beter bereikbaar te maken.

Lees Meer »
kerk lobith
Kerk

Protestantse kerk Lobith

Op de markt in Lobith staat een monumentaal kerkje uit 1660, vanaf het begin tot heden in gebruik bij de protestanten van Lobith en het aangrenzende Tolkamer.

Lees Meer »
Revensweert
Wachttoren

Redoute Revensweert

Als je in door de Ossenwaard wandelt of fietst, kan je hem niet missen: redoute Revensweert. Een strakke heuvel met indrukwekkend weids uitzicht. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het Gelders Eiland onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.

Lees Meer »
redoute Carvium Novum
Wachttoren

Redoutes Ossenwaard en Carvium Novum

In de Ossenwaard en Carvium Novum vind je twee strak gestileerde heuvels met weidse uitzichten over het polderland rond de Oude Rijn. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het gebied van Rijnwaarden onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.

Lees Meer »
Regelwerk Pannerden
Diversen

Regelwerk Pannerden

In 2014 heeft Rijkswaterstaat een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken.

Lees Meer »
rivier de rijn
Diversen

Rivier De Rijn

De Rijn vindt zijn oorsprong in het bergachtige Graubünden op 1602 meter hoogte in de Zwitserse Alpen en is met zijn 1233 km lengte één van de langste rivieren van Europa.

Lees Meer »
RK Heilige Martinuskerk Pannerden
Kerk

RK Kerk Heilige Martinus Pannerden

Het is vrijwel zeker dat Pannerden al vóór het jaar 1000 een kerkje bezat. Het eerste kerkje moet een houten gebouwtje zijn geweest, dit was het materiaal dat dicht bij huis te vinden was. Na het jaar 1000 is men overgegaan tot het gebruik van tufsteen waarvan de toren is gebouwd.

Lees Meer »
RK Kerk Lobith
Kerk

RK Kerk Lobith

Op de Markt in Lobith staat nog een kerk: de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, behorend tot de RK parochie van het Gelders Eiland. Wist u dat deze kerk gebouwd is op de plaats van het verdwenen Tolhuys? En dat er in 1817 een predikant is dood geschoten, omdat men in hem een collaborateur zag?

Lees Meer »
romeinse liemers
Diversen

Romeinse Limes

Als je met het veer het Pannerdensch Kanaal oversteekt De noordelijke grens van het immense Romeinse rijk liep vanaf ongeveer 50 n.Chr. langs de Rijn in Nederland. Deze grenslijn van ruim 150 kilometer loopt van Katwijk aan Zee tot aan Spijk (bij Tolkamer) naar Xanten.

Lees Meer »
siertuin t hof
Siertuin

Siertuin ‘t Hof

Siertuin ‘t Hof’ is bijzonder landelijk gelegen, tussen maïsvelden en groen, op een oppervlakte van ongeveer 2600 m2. Verschillende tuinideeën hebben de siertuin gemaakt tot wat het nu is.

Lees Meer »
Siertuin-Jelle-Grintjes
Siertuin

Siertuin Jelle Grintjes

Deze grote, bijzondere open tuin ligt aan de dijk aan de rand van het pittoreske dorp Herwen en is de experimenteertuin van tuinontwerper Jelle Grintjes.

Lees Meer »
Sluis Oude Waal
Monument

Sluis Oude Waal

Op het eerste gezicht lijkt het een beeld uit de industriële archeologie; een metershoge stalen sluisdeur, die een ondiep watertje afsluit. Maar deze deur is hier niet voor niets neergezet.

Lees Meer »
St. Martinuskerk Herwen
Kerk

St. Martinuskerk Herwen

In het verdronken dorp Herwen heeft een kerk gestaan, die moest wijken voor de opdringende Waal. Voor het ontstaan van het huidge dorp Herwen lag het dorp in het gebied dat wij nu kennen als de Bijland. Begin 19e eeuw werd in het huidige Herwen de R.K. Martinuskerk gebouwd.

Lees Meer »
St. Martinuskerk Oud zevenaar
Kerk

St. Martinuskerk Oud-Zevenaar

Deze kerk is vernoemd naar monnik Martinus, welke op ongeveer tachtigjarige leeftijd in 397 na Christus overleed. Martinus is later heilig verklaard en onder andere door zijn enorme onbaatzuchtigheid uitgegroeid tot een van de meest populaire heiligen in de katholieke kerk.

Lees Meer »
stadsmuseum Bergh
Museum

Stadsmuseum Bergh

Wilt u de middeleeuwen echt beleven? Weten hoe vroeger vijand en gespuis uit de stad werden geweerd. Hoe nieuwtjes werden verspreid toen er nog geen kranten bestonden en waarom je maar beter bier kon drinken dan water? En wie er stinkend rijk werd van het vele in het Berghse Bos gedolven ijzererts?

Lees Meer »
Seenovensdorp spijk
Diversen

Steenovensdorp Spijk

Het dorp Spijk, dat op het Gelders Eiland ligt en behoort tot de gemeente Zevenaar, kan een echt steenovensdorp genoemd worden. Er stonden maar liefst vijf steenfabrieken op grondgebied van het dorp en bijna de gehele bevolking was werkzaam op een van die fabrieken.

Lees Meer »
molen lobith
Monument

Tolhuys Coornmolen

De Tolhuys Coornmolen is een nog altijd werkende korenmolen in Lobith. De ronde stenen molen werd in 1888 gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten beltmolen. Op 18 juli 1930 vloog de huidige molen in brand, volgens de Gorinchemsche Courant door het warmlopen van een as.

Lees Meer »
Und so weiter
Monument

Und so Weiter

Op de rustplaats aan het eind van de Spijksedijk, op de grens met Duitsland, nabij grenspaal 660 staat het speciaal voor deze locatie ontworpen kunstwerk ‘Und so Weiter’.

Lees Meer »
wijngoed montferland
Diversen

Wijngoed Montferland

Op een steenworp afstand van Kasteel Huis Bergh liggen de wijngaarden van Wijngoed Montferland. Wijnboer Leon Masselink leidt groepen graag rond en laat u kennis maken met het proces van wijnmaken en vertelt u graag over het succes van de Nederlandse wijnbouw.

Lees Meer »
zandwinning verleden
Diversen

Zandwinplas Wezendonk

Langs de Lobberdenseweg vindt men de Plas van Wezendonk, een grote zandwinplas met relatief steile oevers die zijn begroeid met ruigte en wilgenbos.

Lees Meer »