Struintocht Kandia/Groene Rivier

terugblik

Na twee jaar was het eindelijk weer zover. Ons Activiteitenteam kon eindelijk weer aan de slag. 
Op verzoek van de Stichting Streekbeheer Rijnstrangen en in samenwerking met het IVN Regiowerkgroep de Liemers is een zeer pittige maar uiterst fraaie struintocht uitgezet in het natuurgebied van de Groene Rivier en het stroomgebied van de Oude Rijn rondom het Gemaal Kandia en langs het Pannerdens Kanaal.

Ondanks een late perspublicatie gingen toch nog 3 groepen van telkens zo’n 25 deelnemers van start vanaf de historische boerderij de Raayhof die sedert een aantal jaren al weer is ingericht als B&B en Restaurant. Deze verzorgden de koffie met cake bij de start en na afloop kon iedereen genieten van een werkelijk heerlijke aspergeproeverij. 

De deelnemers werden onderweg per groep begeleid door een gids van het IVN en een gids van ons Activiteitenteam.
 Deze vertelden en route op verschillende plaatsen over de flora en fauna van het gebied (IVN) en de cultuur/historische onderwerpen die men op de route tegenkwam (A-Team van het TIC ’t Gelders Eiland).

De route voerde over de dijk langs de Groene Rivier, langs het Gemaal Kandia, over het Kandiapad naar de Wellinghoeve, langs de Tunnelbak van de Betuwelijn en het kunstwerk de Mammoet van 5 meter hoog en 8 ton zwaar. Verder rond de waterplas de Keel om dan uit te komen bij de Vistrap bij het Gemaal Kandia waarna vervolgens het echte struinwerk begon naar de zomerdijk tussen de Groene Rivier en het Pannerdens Kanaal. De wandeling van 8 km sloot daarna af met een oversteek langs de waterpartijen in de Groene Rivier en vervolgens dwars door de Groene Rivier naar de dijk en terug naar de Raayhof.

Prachtig weer en de inspanningen bezorgden de deelnemers bezwete hoofden en vermoeide voeten. 
Maar ze waren wel allemaal vol lof over de route, de informatie van de gidsen van het TIC en van het IVN en over de begeleiding door de vrijwilligers van het TIC en tenslotte was er ook alle waardering voor de aspergeproeverij van gastheer de Raayhof.

Al met al een zeer geslaagde activiteit en alle deelnemers keken dan ook al weer uit naar de tweede struintocht die op deze wijze via Stichting Streekbeheer Rijnstrangen en opnieuw in samenwerking met het IVN in oktober 2022 door ons georganiseerd gaat worden. Deze voert dan door de Lobberdense Waard en aanliggend gebied. Wij zien u dan graag terug.

Het team van Stichting Toeristisch Informatie Centrum ’t Gelders Eiland.