Struinen door de Loowaard

terugblik

Op deze tweede Pinksterdag 2024 was het prima wandelweer voor deze vervangende struintocht van de eerder deze maand door Natuurmonumenten geweigerde struintocht in o.a. de Koppenwaard bij Lathum.

Last minute

Ondanks dat aanvankelijk wel wat weinig deelnemers zich vooraf via de website aangemeld hadden, besloot het organisatieclubje in goed overleg met het IVN dat deze wandeling sowieso doorgang zou vinden. Toch kwamen er tot aan de avond voor deze activiteit tot onze tevredenheid nog een aantal (telefonische) aanmeldingen binnen. Daarom konden bij het restaurant van de Wellinghoeve toch 32 deelnemers genoteerd worden, die na een kop koffie met gebak in één grote groep onder begeleiding van leden van ons team en van het IVN op pad gingen.

Fibula

Onderweg over het Kandiapad en in het fraaie gebied van de Loowaard kon op vele plekken door de enthousiaste natuurgidsen verteld worden over de in dit (natte) jaargetijde vele en diverse flora en fauna. Maar ook over de geschiedenis van het gebied met o.a. het fraaie middeleeuwse Huis Loowaard, het gemaal Kandia met de grote vistrap en de recent langs de boorden van het Pannerdens Kanaal op een voormalige “kleibult’ gebouwde uitkijktoren in de vorm van de Romeinse kledingspeld met de naam ‘Fibula’, die een onverwacht wijds uitzicht biedt van de Veluwezoom tot aan het Montferland.

Moe maar voldaan

Na deze tocht van bijna 8 kilometer streken de deelnemers voldaan neer op het gezellige terras van de Wellinghoeve om onder het genot van een welverdiend drankje na te praten over deze ook in hun ogen zeer geslaagde en interessante struintocht.