Indrukwekkende en leerzame excursie

terugblik

Terugblik excursie overnachtingshaven Spijk op zaterdag 16 maart 2024. De weergoden waren ons na een zeer natte periode uiteindelijk goed gezind en was het deze zaterdag een droge, maar wel frisse dag met zelfs een straaltje zon.

Uit volle borst

De ruim 50 deelnemers werden door het Activiteitenteam met koffie en een lekker cannoli-gebakje ontvangen op de rustieke zolder van zuivelboerderij Hof zum Walde van de familie Stam. Na een welkomstwoord werden via een beamer de fraaie technische tekening en twee korte films over de technische realisatie van de overnachtingshaven getoond. Als afsluiting  werd ook nog het bekende lied ‘De Have van Spiek’ van Joop Boxstart en Henk van Aalten ten gehore gebracht, waarbij de deelnemers in ieder geval het refrein uit volle borst meezongen. Een werkelijk mooie start van deze activiteit!

Op weg naar de haven

Hierna vertrokken de deelnemers in twee groepen via de Ameidsedam naar het grote transformatorhuis, hoog gelegen aan de Spijksedijk en precies in het midden van de haven gesitueerd. Vanaf deze plek hadden de deelnemers als het ware een ‘helicopterview’ over de gehele overnachtingshaven en startte hier dan ook de rondleiding langs de diverse technisch installaties van dit miljoenenproject. Door de gidsen werd uitvoerig stilgestaan bij de rijke historie van de voormalige Beijenwaard en verteld over alle ‘ins en outs’ van de nieuwe haven betreffende de tien drijvende pontons (aanlegsteigers) met loopbruggen, de auto-afzetsteiger,  de walstroom en de brandweervoorzieningen. Ook over de bescherming van de ongeveer 1,5 kilometer lange oever binnen de haven door middel van kunststoffen doeken, de rijsmatten van gevlochten wilgentenen en de duizenden tonnen breuksteen werd uitleg gegeven en aan de hand van foto’s verduidelijkt. Ook werden de aan de oever van de Rijn fraai aangelegde camperplaatsen met de radarpost bewonderd en werd er aan het einde van een lange wandeling over de smalle havendam nog een  kijkje genomen bij de 150 meter brede invaart van de haven.

Tevreden huiswaarts

Via het aan de oostzijde van havengebied als compensatie voor de verdwenen natuur aangelegde recreatiezone, uitgevoerd in de vorm van een zogenaamd stroomdallandschap met een brede instromende geul met brug, werd via keurig aangelegde wandelpaden mét brug en het dorp Spijk weer teruggekeerd naar de startlocatie. Hier konden de deelnemers in de boerderijwinkel nog een biologisch verantwoord melk- en/of streekproduct kopen, waarvan druk gebruik werd gemaakt. De deelnemers spraken na afloop hun grote waardering uit aan de leden van het Activiteitenteam voor deze zeer interessante excursie. Kortom, opnieuw een zeer geslaagde activiteit!