Kasteel Doornenburg

bezienswaardigheden

Als je met het veer het Pannerdensch Kanaal oversteekt richting Doornenburg, vind je aan de rand van het dorp het robuuste middeleeuwse kasteel Doornenburg. Het is één van de grootste en best bewaarde kastelen van Nederland.

Het kasteel is omgeven door een slotgracht en bestaat uit een hoofd- en voorburcht die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Tegenwoordig is het kasteel een goed bewaard museum en open voor publiek. De hoofdburcht is toegankelijk via een rondleiding met een gids of zelfstandig, eventueel met een audiotour. Bezoek de ridderzaal, de wapenkamer en de Floriszolder. Klinkt bekend? Misschien herken je het kasteel wel uit de 12-delige zwart-wit tv-serie ‘Floris’ (gespeeld door Rutger Hauer) dat in 1968 onder andere op dit kasteel werd opgenomen.

Filmdecor

Het kasteel heeft in het verleden meerdere keren als dankbaar decor gediend voor diverse films, tv series en commercials. Recent heeft ook de NPO het indrukwekkende kasteel Doornenburg weten te vinden voor onder andere zijn ‘Welkom in’ serie. Zo werden “Welkom in de Middeleeuwen” en “Welkom in de Tachtig jarige Oorlog” deels op kasteel Doornenburg opgenomen.

Middeleeuws

Na vrijwel een gehele verwoesting in de 2e Wereldoorlog is het kasteel gerestaureerd. Het interieur geeft een beeld van de middeleeuwse historie. Naast rondleidingen worden er ook regelmatig (culturele) activiteiten georganiseerd van klassieke concerten tot middeleeuwse ridderslagen.

Op de voorburcht bevindt zich Herberg de Doornenburg, waar je in de sfeervolle koffiekamer of op het terras binnen de kasteelmuren heerlijk kunt genieten van een kop koffie, een lunch en nog veel meer lekkers. Overnachten op een heus kasteel? Dat kan ook, in een van de zes sfeervolle kamers van de B&B met uitzicht op de binnenplaats.

 

BRON: https://www.kasteeldoornenburg.nl

Kasteel Doornenburg
Kerkstraat 27
6686 BS
Doornenburg