Zou het de voormalige Bleksepoort zijn?

nieuws

11 oktober 2022
Tijdens de renovatie van het Raadshuisplein in Zevenaar zijn historische resten gevonden. Volgens kenners gaat hem om de Blekse Poort, één van de vier voormalige torens van stad, maar de gemeente is nog niet zo stellig.

De rij oude stenen ligt vlak naast het voormalige gemeentehuis. Iets daarnaast steekt een stenen cirkel uit de grond. Het geheel kwam tevoorschijn tijdens graafwerkzaamheden op het Raadhuisplein. Het centrum van Zevenaar wordt komende maanden compleet gerenoveerd.

Ontstaansgeschiedenis van Zevenaar in het kort

Vanaf de elfde eeuw werd het gebied dat nu onder Zevenaar valt, bewoond. Kleine plaatselijke gemeenschappen legden dijkjes langs de rivieren aan om zich tegen het water te beschermen. Eind 13e, begin 14e eeuw werd de burcht Sevenaer gebouwd op de westelijke oever van de Aa, de waterloop die zuid-noord liep vlak ten oosten van de Zweeckhorst, het Grieth en de huidige binnenstad, en die bij Oud Zevenaar in verbinding met de Rijn stond.

4 Poorten

Johan II (1458-1521), hertog van Kleef, verleende Zevenaar in 1487 stadsrechten: aan de grens met het Gelderse gebied diende Zevenaar een strategisch steunpunt te vormen. De burcht met zijn omringende bebouwing in de vorm van een rechthoek (circa 500 meter lang en 100 meter breed vormde vanaf dat moment een tussenstation en een uitvalsbasis voor de hertogen van Kleef. Zevenaar werd niet ‘omwald’, maar ‘omgracht’ en kreeg vier poorten: de Bleekse Poort, Grietse Poort, Didamse Poort en Kerkpoort.

Bleksepoort

De Bleekse Poort staat te boek als de grootste en mooiste van de poorten. ,,Deze lag aan de weg naar Arnhem. Die stad lag destijds in het hertogdom Gelre. Zevenaar behoorde tot het hertogdom Kleef. Het is daarom logisch dat Kleef de grootste en mooiste poort richting de ‘vijand’ plaatste”, vertelt Verhagen. De poort werd in 1842 afgebroken. De andere drie poorten werden al twintig eerder afgebroken, vlak na de Franse bezetting. ,,Maar in de Bleksepoort zat ook de kleine gevangenis van de stad, daarom bleef hij langer staan”, aldus de historicus.

De komende tijd zal er meer onderzoek plaatsvinden waarbij hopelijk meer duidelijk zal worden.

Bron o.a. De Gelderlander / Pim Gerritzen 6 okt. 2022