Tentoonstelling Passage du Rhin, Lobith 1672 – Fort Pannerden 1872

nieuws

13 maart 2023
Fort Pannerden is verheugd dat de succesvolle tentoonstelling “Passage du Rhin Lobith 1672” tot half april 2023 te zien is binnen haar monumentale muren! Met Heemkundekring Rijnwaarden, de initiatiefnemer van de oorspronkelijke tentoonstelling (eerder te zien in Lobith en Zevenaar), is ze van mening dat Fort Pannerden nu de geëigende plek voor een vervolg is. De geschiedenis van de bouw van Fort Pannerden is namelijk onlosmakelijk verbonden met de gebeurtenissen op en aan de Rijn en de Waal. Ook hier is nu aandacht voor in deze tentoonstelling. Vanaf het uitzichtpunt van het fort is het gebied, waar dit alles zich heeft afgespeeld, prachtig te overzien!

Rampjaar 1672: Le Passage du Rhin

Op 12 juni 1672 koos Lodewijk XIV een makkelijk doorwaadbare plek van de Rijn bij Lobith uit om het grondgebied van De Republiek binnen te vallen. Deze overtocht met 20.000 soldaten van het Franse leger van Lodewijk XIV werd een gruwelijke veldslag waarbij Lobith voor een groot deel in vlammen opging. Het kasteel en de daarbij gelegen toren werden door de Franse soldaten in brand gestoken (de rookpluimen zijn duidelijk zichtbaar op de prent). Deze ramp betekende zowel het strategische als economische einde van het Tolhuis te Lobith.

De tentoonstelling

In het afgelopen herdenkingsjaar is via artikelen, boeken en de media veel aandacht geweest voor het Rampjaar 1672! In deze tentoonstelling ligt de focus op de ‘Passage du Rhin’. In woord, kaarten, beelden, originele gravures en voorwerpen wordt het verhaal verteld. Hierbij is veel aandacht voor de ‘Passage du Rhin’ als inspiratiebron in de Franse kunst. Ook zal een korte documentaire te zien zijn met achtergrondinformatie en dronebeelden van het rivierlandschap.
De betekenis voor Fort Pannerden wordt tevens uitgelicht.

Meer informatie

https://www.heemkundekringrijnwaarden.nl/Passage-du-Rhin
https://www.fortpannerden.eu/evenementen/passage-du-rhin-1682/