De Raayhof
Eerst nog kregen we een beknopte beschouwing van onze gastheer Cyriel Peters over de historie (herenhuis/boerderij dateert van de 13.e eeuw en sedert 1812 in bezit van 5 generaties Peters), over de activiteiten door de tijd heen en over de beoogde toekomstige ontwikkeling van de Raayhof. Daarna gingen we in 4 groepen van 25 deelnemers telkens 10 minuten na elkaar op pad.
Groene Rivier
Op naar de Rijndijk waar uitvoerig verteld werd over het ontstaan en de functie van de Groene Rivier in samenhang met het daarachter gelegen Pannerdens Kanaal. Samen dé Hoofdkraan en dé Hoogwaterregelaar van de waterhuishouding naar de rest van Nederland. Een en ander nog eens versterkt door het Regelwerk bij Pannerden. En passant werd ook nog verwezen naar het verderop gelegen Fort Pannerden bij het splitsingspunt van Rijn en Waal en naar de andere kant naar het Gemaal Kandia en de Mammoet geschonken aan Duiven i.v.m. het mammoetproject de Betuwelijn. Over de dijk trokken we vervolgens verder naar het in 2023 geopende Pannerdense Waardpad.
Bloedpaarden
Over de vlonders het ruige landschap in waarbij we, voor we het bos indoken, eerst nog een interessant verhaal kregen over de bloedpaarden die hier tot enkele jaren geleden gehouden werden door de Familie Bouman en die nu hier paarden houden voor embryotransplantatie. Hier konden we ook nog een blik werpen op enkele zebra-paarden die daar rondlopen.
Berghoofdse Veer
Verder door het bos, de dijk op en dan linksaf naar het Berghoofdse Veer. Nu ligt er nog een klein trekveer voor de toeristische wandelingen maar tot 1972 waren het Berghoofdse Veer samen met een pontje bij Aerdt/Herwen de enige toegangen over het water naar Het Gelders Eiland waaraan dit gebied dan ook zijn naam ontleend heeft.
Gemaal de Oude Rijn
Terug naar het Pannerdense Waardpad en het Rijnstrangenpad om daarna uit te komen recht tegenover het Gemaal de Oude Rijn. Daar werden we met een warm knapperig houtvuur en warme chocolademelk met molenspeculaas ontvangen door Marleen en Rob Brekelmans die ons daarbij alles vertelden over het gemaal. In 1883 gebouwd en in de volksmond beter bekend als het Gemaal van Bach omdat de familie Bach generaties lang het gemaal beheerde. Aanvankelijk stoom en later stroom waarbij enkel voor dit gemaal een kabel getrokken werd vanuit Nijmegen. Zij vertelden over de installatie van de 2 reusachtige pompen die indertijd met paard en wagen naar hiertoe gebracht werden. Over de afbraak van de schoorsteen waarvoor later in de vorm van een fraai kunstwerk een equivalent is neergezet. Over 300 kilo kolen verstoken per uur en over de kolenschuur die nu de woning van Marleen en Rob is geworden en over de bijgebouwen die nu als vakantiehuis/bread-and-breakfast ingericht zijn.
Pluvius
Vanaf het Gemaal liepen we over de Aerdtsedijk, Deukerdijk en Rijndijk terug naar de Raayhof. De Weergoden waren ons gunstig gezind maar kennelijk vond Pluvius dat ie zich toch nog even moest laten gelden zodat de laatste drie groepen nog een buitje op hun dak kregen.
De Raayhof
Maar dat ongemak werd ruimschoots gecompenseerd door de snert met toebehoren die gastheer Cyriel met zijn team van de Raayhof ons voorschotelde. “Een mooie wandeling met snert zoals snert echt hoort te zijn” was een veel gehoorde uitspraak bij de deelnemers.
Dank aan Cyriel en zijn team en dank aan Marleen en Rob.
AdK.