‘t Gelders Eiland heerlijk ‘beproefd’

terugblik

Genieten van de prachtige natuur en dorpen in de Liemers en tegelijkertijd kennismaken met een aantal bijzondere bedrijven die zich onderscheiden met hun streekproducten. Dat was de laatste activiteit van het activiteitenteam van het Toeristische Informatiecentrum ’t Gelders Eiland (TIC) op zaterdag 15 juli 2023.

Via bloementuin en boerderij naar fruitboomgaard

Om 10:15 uur vertrok een lang lint van fietsers vanaf de winkel van het TIC in Tolkamer naar tuinontwerper Jelle Grintjes in Herwen alwaar zij konden genieten van de prachtige bloementuin. Vervolgens naar boerderij De Dykhoeve waar Jeroen Stuyt vol passie vertelde over het werk met de varkens en runderen. De deelnemers konden in de boerderijwinkel een kijkje nemen en proeven van  worst van hun eigen dieren.

De lunch was bij Fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder in Aerdt. Deze bestond uit een broodje hamburger met vlees van De Dykhoeve belegd met groenten uit de biologische moestuin van Landgoed Huis Sevenaer en een sapje van De Driedorpenpolder. Bert van Schip nam de deelnemers mee de boomgaard in en vertelde over zijn werk met de kersen- en de appelteelt.

Via kasteelboerderij naar zuivelboerderij

Na de lunch vertrokken de deelnemers richting Landgoed Huis Sevenaer, de laatste kasteelboerderij van Nederland in eigen beheer, in hartje Zevenaar waar er o.l.v. vrijwilligers werd rondgekeken in de biologische moes- en fruittuin Deelhoven.

De laatste en langste etappe bracht de deelnemers via Babberich en Elten richting zuivelboerderij Hof zum Walde in Spijk. Emiel Stam vertelde over de geschiedenis en het werk op de boerderij. Hun eigengemaakte producten worden verkocht in de mooie en net vernieuwde boerderijwinkel. De deelnemers werden hier getrakteerd op het toetje, een heerlijke hangop. Ook werd er geproefd van de eigen kaas, karnemelk en kefir.

Voor herhaling vatbaar

Bij deze laatste stop eindigde de fietstocht voor een gedeelte van de groep. De rest van de deelnemers fietste nog langs de nieuwe overnachtingshaven richting Tolkamer. Het was een zeer geslaagde activiteit en zowel de deelnemers als de organisatie hebben genoten van deze dag. Het is zeker voor herhaling vatbaar!