Gastheer/vrouw van het Landschap

nieuws

1 februari 2023
De cursus ‘Gastheer van het Landschap’ werd georganiseerd door de Gemeente Zevenaar in samenwerking met het IVN Gelderland voor ondernemers in de toeristische branche. Ook een paar vrijwilligers van het TIC hebben met veel enthousiasme deelgenomen aan deze cursus.

Uitgangspunt van de cursus is dat wanneer een ondernemer ook de bijzondere natuur- en landschapswaarden van de eigen streek (de Liemers) kent en kan uitdragen, hij of zij een interessantere gastheer of gastvrouw kan zijn. De cursus was opgedeeld in 4 dagdelen met elk een speciaal thema. De thema’s waren ‘Natuur & Landschap’ door Carin Holtslag, ‘Historisch Erfgoed’ door Jan Verhagen en ‘Natuur en Recreatie’ door Ferdinand van Hemmen. De laatste dag was een regenachtige doch wonderschone fiets-excursie door een gedeelte van het ‘Liemerse Landschap’ onder leiding van 2 IVN gidsen. De cursussen werden gehouden in de Manege & Vakantieboerderij de Tutenburg in Giesbeek, Restaurant Thoen en Thans in Oud-Zevenaar, Zuivelboerderij Hof zum Walde in Spijk en Café Restaurant Eet-Lokaal in Zevenaar.

De 15 ondernemers die zich hadden zich ingeschreven kregen naast het theoretische gedeelte ook een stuk praktijk in de vorm van een wandeling in de omgeving o.l.v. de docent van die dag. We hebben een wandeling gemaakt in de Vale Waart in Giesbeek, een rondwandeling Martinus kerk in Oud-Zevenaar, een rondwandeling in Spijk en de cultuurhistorische excursie op het Landgoed van Huis Sevenear. Vreselijk mooi en interessant allemaal.

En op 31 januari 2023 was het dan zover. Na de door Hof zum Walde georganiseerde lunch werden de certificaten en het gietijzeren bordje door wethouder Arthur Boone uitgereikt aan alle deelnemers. Aansluitend nog een regenachtige maar o zo mooie fietstocht gemaakt door het Liemerse Landschap waarbij enkele deelnemers gebruik hebben gemaakt van de elektrische loopbandfietsen die door ‘Blij Bezig’ uit Lobith beschikbaar waren gesteld. De route ging vanaf het Eet-Lokaal door Ooy langs de Breuly over de dijk naar het Gemaal Kandia langs de Groene rivier bij Pannerden. Via de Panoven reden we weer terug naar het Eet-Lokaal waar ter afsluiting van deze leerzame cursus koffie werd gedronken.

Met Erna van Dijk, Barbara Derksen en Hans Smit is het Toeristisch Informatiecentrum in Tolkamer nu 3 Gastvrouwen en -heer van het Landschap rijker. Met veel enthousiasme zullen ze hun vergaarde kennis delen met bezoekers van ’t Gelders Eiland en alle andere vrijwilligers van de stichting.

Met dank aan de cursusleider Bas van Lith, IVN Gelderland, Carin Holtslag, Jan Verhagen, Ferdinand van Hemmen, Gemeente Zevenaar en vele anderen.