Mooie video Boskalis Overnachtingshaven Spijk

nieuws

15 januari 2024
Hoogwater, strenge vorst. Het houdt allemaal de opening van de nieuwe overnachtingshaven bij Spijk niet tegen. Binnenvaartschippers moeten nog even geduld hebben. Uitvoerder Boskalis is in ieder geval blij met de haven en heeft, om dat te benadrukken, een filmpje de wereld ingestuurd.

Het project van lange adem is bijna voltooid. Nog één test, en dan kan de overnachtingshaven voor binnenvaartschepen in de Rijn bij Spijk open.

,,De brandweertesten zijn allemaal gelukt. Nu moeten we alleen nog testen of de walstroom (de stroomvoorziening op de wal voor schepen, PG) het doet. Dat wil zeggen: of hij niet afslaat als alle vijftig schepen tegelijkertijd zijn aangesloten op het stroomnet”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De overheidsinstantie is blij dat de haven eindelijk opgeleverd kan worden. Ook uitvoerder Boskalis is blij met het resultaat. Niet alleen met de overnachtingshaven zelf. Ook met het gebied dat daaromheen is aangelegd. Over een tijdje – als alles bloeit – moet het namelijk een gebied worden waar mensen kunnen recreëren. Onder ander met een wandelpad.

Schippers kunnen haven vanaf 1 februari gebruiken, officiële opening pas later. Niets lijkt de opening – die al vaker werd uitgesteld – op 1 februari dus in de weg te staan. Ook het hoogwater en de vorst van de afgelopen tijden hebben daar geen invloed op gehad.

,,Maar de officiële opening is pas later. Die moeten we nog plannen. Maar vanaf 1 februari kunnen schippers aanleggen bij Spijk”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Bekijk hier de video van Boskalis.

 

Bron: De Gelderlander, Pim Gerritzen 15-01-24