Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de status Unesco Werelderfgoed ligt verborgen onder de aarde en telt bij elkaar maar liefst 5 verdiepingen. De bevlogen vrijwilligers gidsen je door het doolhof aan gangen en de 124 lokalen, waar de historie nog goed zichtbaar én voelbaar is. Hier kom je alles te weten over de rol die het fort heeft gespeeld in de tijd van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, WO I en II, maar ook over de krakers en het ruige rivierlandschap rond het fort.
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Het fort is een zogenaamd sperfort: een bouwwerk dat aan alle kanten verdedigd kon worden. Op dit verdedigingswerk vind je vele kazematten, batterijen, verschillende verdiepingen en binnenplaatsen. Fort Pannerden verdedigde het Pannerdensch Kanaal, maar moest ook voorkomen dat vijanden de rivieren konden afdammen. Als dat laatste zou gebeuren, kon de waterlinie zonder water voor de inundatie komen te zitten. Daarom wordt het fort ook wel de ‘kraan’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie genoemd. De NHW is een bijna aaneengesloten gebied tussen Zuiderzee (met zout water) en de Biesbosch. Dit gebied kon helemaal onder water gezet worden (inundatie). De aanvoer van zoet water moest komen van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Dat punt werd bewaakt door Fort Pannerden. Vanaf het dak heb je een spectaculair uitzicht over de rivieren, het splitsingspunt van de Rijn in de Waal en het Pannerdensch Kanaal.
Op ontdekkingstocht
Naast het bezoekerscentrum, een winkel en een café-restaurant zijn er ook diverse leuke activiteiten waaraan je kan deelnemen. Volg een historische ‘belevingsroute’ door de Klompenwaard of ga op ‘expeditie’ om het geheim van Soldaat Willem Derksen te ontdekken.
BRON: www.fortpannerden.eu
BRON: https://www.hollandsewaterlinies.nl/nl/ontdek-het-verhaal/regio/fort-pannerden