Korenmolen de Hoop

bezienswaardigheden

Molen De Hoop is een stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met halverwege een omloop, de stelling. Zo’n omloop wordt ook wel zwichtstelling, galerij, gaanderij of balie genoemd. Vanaf deze stelling, die rondom de molen loopt, wordt de molen bediend.

Een stellingmolen staat meestal in bebouwd gebied en moet daarom hoog zijn om voldoende wind te kunnen vangen, de vrije windvang. De wieken en de staart reiken niet tot aan de grond, maar tot aan de stelling. Hierdoor beschikken stellingmolens over een grote benedenruimte, waar je bovendien met een bevoorradingswagen naar binnen kunt rijden zonder geraakt te worden door de draaiende wieken. De voet van een stellingmolen is meestal van steen, vanaf de stelling omhoog is het soms een houten constructie, maar in dit geval is de molen rietgedekt. Stellingmolens zijn meestal korenmolens, oliemolens of pelmolens. Grutterij betekent ‘plaats waar gerst gepeld wordt’. Deze molen is dus van oorsprong een korenmolen en pelmolen.

Geschiedenis
Deze molen is in 1850 gebouwd door H.B. Meyer. Al na twee jaar heeft hij de molen moeten verkopen, waarschijnlijk vanwege het overlijden van zijn vrouw. Sindsdien (1852) is de molen in het bezit van de familie Pijnappel. Omstreeks 1900 waren ook de windmolens van Babberich, Ooy (gemeente Zevenaar), Duiven, Pannerden, Klarenbeek, en Posterenk in het bezit van de Pijnappels. Zij vormen dan ook een echte molenaars- en bakkersfamilie.

Zoals bij vele molens in Nederland, was hier sprake van een molenaarsbedrijf annex bakkerij en boerderij. Na de 4e generatie Pijnappel, die bestond uit de broers Antoon (de molenaar) Hein (de bakker) en Jan (de boer), kwam er een einde aan dit drieluik. Een 5e generatie zat er voor de boerderij en bakkerij wegens het gebrek aan een opvolger niet in. Voor de molen diende zich wel een nieuwe generatie aan: Jan Pijnappel, een zoon van Hein. Op dat moment was het malen van veevoeders de hoofdactiviteit van Molen De Hoop.

Zodra bovengenoemd doel wegviel, is Jan zich gaan concentreren op de exploitatie van de molen en grutterij. Sinds september 2014 hebben Jan en zijn echtgenote Henriëtte Grutterij-Molen “De Hoop” Oud-Zevenaar overgedragen aan ons, de huidige beheerders: Frits en Maaike Botter.

Korenmolen de Hoop
Babberichseweg 35
6905 JR
Zevenaar
+31-316-523526