Redoutes Ossenwaard en Carvium Novum

bezienswaardigheden

In de Ossenwaard en Carvium Novum vind je twee strak gestileerde heuvels met weidse uitzichten over het polderland rond de Oude Rijn. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het gebied van Rijnwaarden onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.

Langs de Neder-Rijn en Waal verrezen redoutes of wachttorens die alarmseinen moesten geven als de Spanjaarden aan de overkant opdoken. Het verhaal over deze torens is de inspiratiebron geweest voor de bouw van deze twee uitkijkheuvels, kiekovers.

De ‘torens’ hebben het karakter gekregen van uitkijkheuvels die subtiel verwijzen naar de historische voorgangers; denk bijvoorbeeld aan het kiekover-effect, de ligging aan de rivier, de zichtrelatie tussen de heuvels en de aanwezigheid van vuurplaatsen voor het geven van seinen. Het zijn ware podiumplekken geworden, ontsloten door fiets- en wandelpaden. Kiekover-beleving van landschap gaat samen met bezinning op een verleden waarin water een prominente rol speelde.

Naast deze twee redoutes, staat er inmiddels ook een Hoornwerk in de Geuzenwaard. Bij het Toeristisch Informatiecentrum is een mooie fietsroute langs deze drie redoutes met wetenswaardigheden te koop.

Redoutes Ossenwaard en Carvium Novum
Ossenwaard, Herwen / Fietspad Carvium Novum
Lobith