Het staat niet geheel toevallig naast de oostelijke ingang van de spoortunnel onder het Pannerdensch Kanaal. De mammoet is namelijk een verwijzing naar de Betuwelijn als ‘mammoetproject’ en de mammoetbotten die tijdens het boren van de spoortunnel zijn gevonden. Deze botten zijn overigens ondergebracht in het Natuurhistorisch Museum Naturalis. De grootsheid van de mammoet geeft een goede indruk van de ondergrondse tunnelgaten die met een diameter van 8,65m ruim 1,5x zo hoog zijn als de mammoet. De totale lengte van de spoortunnel is 2.680m en het diepste punt ligt ongeveer 25 meter onder het maaiveld.
Betuwelijn
De 160 kilometer lange goederenspoorlijn loopt van de Maasvlakte bij Rotterdam naar de Duitse grens bij Zevenaar, met als doel de Rotterdamse haven met het Ruhrgebied te verbinden. De Tunnel Pannerdensch Kanaal ligt in het tracé tussen Bemmel en Zevenaar en begint aan de westzijde van het Pannerdensch Kanaal en eindigt aan de oostzijde bij Groessen. In mei 2000 is de aanleg van de tunnel gestart en in juni 2004 werd de tunnel opgeleverd. De tunnel kruist niet alleen het kanaal, maar ook een oude zandwinningsput. Daaom is hier een methode toegepast, die nog niet eerder waar dan ook ter wereld was gebruikt: boren door een speciaal aangelegde zanddam met een speciale tunnelboormachine.
Mammoetproject
Het is treffend dat er op deze plek van het mammoetproject bij de oostelijke ingang van de boortunnel mammoetbotten zijn opgegraven. Dat wil zeggen fossiele of versteende botten uit de pleistocene ijstijd. Dit is de periode die zo’n 1,65 miljoen jaar geleden begon en 12.000 jaar geleden ophield. De meest bekende mammoeten leefden op het noordelijk halfrond en hebben zich tijdens de ijstijden naar het oosten en westen kunnen verbreiden doordat de zeeën bevroren en uitdroogden. De meest gangbare mammoet is de wolharige mammoet, de Mammuthus primigenius. Het beeld is ontworpen en gemaakt door Joris Baudoin in opdracht van de projectorganisatie Betuweroute en ProRail als geschenk aan de bewoners van de gemeente Duiven.
BRON: www.pannerden.info
BRON: https://nl.wikipedia.org