de Romeinse Baadster

bezienswaardigheden

Een bijzonder kunstwerk op het strand aan de Bijland van wel 10 meter hoog. En hoeveel je van het kunstwerk kunt zien, hangt af van de waterstand.

De Romeinse Baadster is gemaakt van cortenstaal en is gebaseerd op de klassieke Romeinse beelden van waternimfen. Het kunstwerk is ongeveer 10 meter hoog. De baadster staat vanaf haar middel op het strand van de punt bij Herwen. In de zomer met laag water staat de Romeinse Baadster op de oever van het meer. Als het water stijgt in het najaar zal de baadster steeds verder dieper in het water staan. Het kunstwerk gaat zo een interactie aan met de omgeving en de mensen van nu, maar verbeeldt ook de verhalen van de rivier, de mens en het landschap uit de geschiedenis. Het kunstwerk maakt nieuwsgierig naar wat er nog in de aarde verborgen ligt van de eeuwen lange aanwezigheid van de Romeinen op deze plek.

Het kunstwerk is gerealiseerd op uitnodiging van stichting Erfgoed Gelderland en in opdracht van de gemeente Zevenaar, in het kader van het zichtbaar maken van de Romeinse Limes in Zevenaar. Het is in samenwerking met meerdere lokale werkgroepen tot stand gekomen en mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland en het Mondriaanfonds.

de Romeinse Baadster
Tolkamer