IJsvereniging Rijnwaarden

actief

In Tolkamer vindt u de gezelligste ijsbaan van 't Gelders Eiland. Als Koning Winter goed zijn best doet, kan jong en oud zich hier naar hartenlust uitleven op de schaats. Naast de baan staat een keet waar (in tijden van ijs) voor de bijbehorende koek & zopie wordt gezorgd.

De IJsvereniging Rijnwaarden is opgericht op 3 december 1997. De mooie en van lichtmasten voorziene ijsbaan van de ijsvereniging is gesitueerd aan Zwarteweg te Tolkamer nabij de jachthaven en recreatiegebied De Bylandt.

De ijsvereniging zorgt er voor dat gedurende het hele winterseizoen de baan vol staat met water. Ieder jaar rond eind november wordt de baan voor de eerste keer volgepompt met ca. 40 cm water. Nu vraagt u zich misschien af: waarom niet eerder en waarom zoveel water? De reden hiervoor is dat het water anders al weer weg is voordat de vorst er is geweest. Het ingepompte water zakt heel langzaam weer in de grond en zonder vorst is de baan met ca. 3 weken leeg en dient er weer worden bijgepompt. Dit is ook de reden voor de hoeveelheid water.
Bij minder water dient er vaker te worden gepompt. Het volledig volpompen van de baan neemt ongeveer 1 week in beslag, waarbij dagelijks de pomp bijgevuld wordt met diesel en alles gecontroleerd wordt. Zo zijn we er altijd klaar voor, dat als de vorst zich aandient, we alle schaatsliefhebbers zo snel mogelijk van een mooie ijsbaan kunnen voorzien!

IJsvereniging Rijnwaarden
Zwarteweg
Tolkamer