80-jarige oorlog herleeft in Spijk

nieuws

7 juni 2021
Al enige tijd zijn archeologen druk bezig met opgravingen en onderzoek in de Beijenwaard bij Spijk. En niet zonder resultaat, want er zijn inmiddels vele verrassende vondsten gedaan.

Er waren altijd al aanwijzingen dat er een omsingelingslinie moet hebben gelegen die is aangelegd en gebruikt door het Staatse leger van prins Frederik Hendrik van Oranje in 1635-1636 tijdens het Beleg van Schenkenschans. Maar de huidige vondsten overtreffen alle verwachtingen.

Tachtigjarige Oorlog

In opdracht van Rijkswaterstaat legde adviesbureau RAAP een groot aantal restanten bloot van de omsingelingslinie. De vondsten werpen een mooi licht op het soldatenleven aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog. Van munten, musketkogels, tabakspijpjes en bierpullen tot kookgerei en vrijwel complete uitrustingen. Er zijn zelfs overblijfselen gevonden van een soldaat, een jongeman tussen 17 en 22 jaar oud. Al deze vondsten geven een bijzonder ‘inkijkje’ in het leven van deze soldaten bijna 400 jaar geleden.

Overige vondsten

Daarnaast zijn er ook restanten gevonden van een steenfabriek, loopgraven uit WOII en een historische dijk. De archeologische werkzaamheden duren nog tot najaar 2021. Alle vondsten worden schoongemaakt, gecategoriseerd en bestudeerd. Uiteindelijk zullen de vondsten worden overgedragen aan het archeologisch depot van provincie Gelderland.

Overnachtingshaven

Het archeologisch onderzoek bij Spijk vindt plaats in het kader van de voorbereidingen van de aanleg van een overnachtingshaven met 50 ligplaatsen voor binnenvaartschippers.

Lees hier meer over dit bijzondere archeologische onderzoek:
https://www.digitaalmuseumspijk.nl/

 

Wil je meer weten over de bijzondere en bepalende rol die ‘t Gelders Eiland in de geschiedenis van Nederland heeft gespeeld? Kijk dan ook op ‘t Gelders Eiland verhaalt!