Skip to content

Buurtsuper Herac Herwen

De Herac supermarkt (naar Herwen Actief, de dorpsraad) opende begin oktober 2013 haar deuren, zeven jaar nadat de laatste winkel in het Gelderse dorp werd gesloten. Inkoop, onderhoud, kassa; de inwoners van Herwen doen het allemaal zelf. Voor dagelijkse boodschappen hoeven de elfhonderd inwoners Herwen niet meer uit.

De winkel draait op een heel team van vrijwilligers die dat met veel enthousiasme en persoonlijke aandacht doen. De winkel is klein, licht en overzichtelijk. Meteen bij de ingang staat een mand stoofperen, Zure Brederode, een Gelders ras. Er ligt wat groente en fruit, er is vers brood en zuivel. Verder alles voor de dagelijkse boodschappen, inclusief schoonmaakmiddelen en wc-papier. Plus een kopieermachine en een tafel met koffiebekers. Buiten staan enkele houten picknicktafels.

De levensmiddelen betrekt de Herac bij de groothandel Sligro, maar de verse producten komen van leveranciers uit omliggende dorpen: de bakker uit Tolkamer, de slager uit Pannerden, de groenteboer uit Oud-Zevenaar. “Brood dat we niet verkopen gaat aan het einde van de dag in de diepvries, daar is ook vraag naar. En de slager neemt vlees dat we niet meteen verkopen terug.” Een bloemist en een visboer sloten zich spontaan aan. De een levert dagelijks verse bloemen en haalt wat niet is verkocht weer op, de ander parkeert op woensdagen zijn viskar op het parkeerterrein.

Het mooiste is dat ouderen hier hun boodschappen kunnen doen, dat ze hier een praatje kunnen maken en mensen die ze een poos niet hebben gezien er weer bij kunnen betrekken.

Buurtsuper Herac Herwen
Michaëlstraat 2a
6914 AT
Herwen
+31-316-240203