Monument Flying Officer Mervyn Wheatley
Inwoners van Herwen en de omliggende dorpen Lobith en Tolkamer kijken op 22 maart 1940 nieuwsgierig omhoog. Vanaf de dijken zijn hoog in de lucht de strepen van twee Duitse vliegtuigen te zien die een Engelse Spitfire achtervolgen.
Bertus de Schaapsherder
Dit in brons gegoten beeld van de scheper van Poelwijk is in 1995 door dorpsvereniging Oud-Zevenaar langs de Kerkweg geplaatst. De officiële naam van de legendarische schapenhoeder was Lambertus Wilmsen.
Oorlogsmonument Northeimer
Dit oorlogsmonument is 5 jaar geplaatst op initiatief van onze oud-burgemeester Mark Slinkman (nu burgemeester van Berg en Dal) ter nagedachtenis van de familie Northeimer.
Sluis Oude Waal
Op het eerste gezicht lijkt het een beeld uit de industriële archeologie; een metershoge stalen sluisdeur, die een ondiep watertje afsluit. Maar deze deur is hier niet voor niets neergezet.
Schipperspoortje
De Schipperspoort is het enige dat nog rest van de burcht Tolhuys, die hier tot in de zeventiende eeuw stond.
Plaquette Burgemeester Bruns
Herwen en Aerdt waren vroeger alleen met een pontje te bereiken. Ter hoogte van Huis Aerdt ligt tegenwoordig een mooie brug. Maar die is er niet vanzelf gekomen! Hij draagt dan ook de naam van burgemeester Bruns, de man die zich enorm heeft ingespannen om het Gelders Eiland beter bereikbaar te maken.
Kunstrustplaats Tengnagelwaard
Dit kunstwerk is een verwijzing naar de vele steenfabrieken die in deze regio hebben gestaan. De 2 treden dienen als sokkel voor het beeld, ze isoleren het werk in het landschap maar bieden tevens mogelijkheid om er even op te gaan zitten. Vandaar de kunstrustplaats.
Und so Weiter
Op de rustplaats aan het eind van de Spijksedijk, op de grens met Duitsland, nabij grenspaal 660 staat het speciaal voor deze locatie ontworpen kunstwerk ‘Und so Weiter’.
Het Kraantje
Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.
Kasteelboerderij Huis Sevenaer
Landgoed Huis Sevenaer was oorspronkelijk, eind 14e eeuw, een versterkt kasteel met bijbehorende landerijen. In 1785 komt Huis Sevenaer in het bezit van de familie van Nispen en eind 1947 neemt jonkheer H. van Nispen het beheer over. Huis Sevenaer is uniek omdat het de laatste oorspronkelijke kasteelboerderij is met haar agrarische bedrijfsvoering, die in de Middeleeuwen al is ontstaan, tot op de dag van vandaag in eigen beheer.
Eerbetoon Steenovenvolk
Huis Aerdt
Het Huis Aerdt is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen en ligt ten noorden van het dorp Herwen.
Grafsteen Marcus Mallius
In 1938 is een bijzondere vondst gedaan in De Bijland. Bij de aanleg van de recreatieplas werd een grafsteen gevonden. Deze steen dateert uit de eerste helft van de eerste eeuw na Christus, nog in het begin van de Romeinse heerschappij in onze streken.
Dijkmagazijn Aerdt
Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang.
Gemaal “Oude Rijn”
Gemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden, in de zogenaamde Drie Dorpenpolder, is een stoomgemaal uit 1884. Het is een plek waar geschiedenis, natuur en ontspanning samenkomen in de prachtige omgeving van het stroomgebied van de Oude Rijn.
Tolhuys Coornmolen
De Tolhuys Coornmolen is een nog altijd werkende korenmolen in Lobith. De ronde stenen molen werd in 1888 gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten beltmolen. Op 18 juli 1930 vloog de huidige molen in brand, volgens de Gorinchemsche Courant door het warmlopen van een as.