Romeinse Limes
De noordelijke grens van het immense Romeinse rijk liep vanaf ongeveer 50 n.Chr. langs de Rijn in Nederland. Deze grenslijn van ruim 150 kilometer loopt van Katwijk aan Zee tot aan Spijk (bij Tolkamer) naar Xanten.
Overnachtingshaven Spijk
De aanleg van de nieuwe overnachtingshaven Spijk is gestart in 2021. Er ging al veel vooraf aan de inrichting van deze omvangrijke haven van ruim 50 hectare, de grootste van Oost-nederland.
Rivier De Rijn
De Rijn vindt zijn oorsprong in het bergachtige Graubünden op 1602 meter hoogte in de Zwitserse Alpen en is met zijn 1233 km lengte één van de langste rivieren van Europa.
Steenovensdorp Spijk
Das Dorf Spijk, das auf dem ‘Gelders Eiland’ liegt und zur Gemeinde Zevenaar gehört, kann als echtes Ziegelbrennerdorf bezeichnet werden. Auf dem Gebiet des Dorfes gab es bis zu fünf Ziegeleien, und fast die gesamte Bevölkerung arbeitete in einer von ihnen.
Gemaal Kandia + Vispassage
De Pannerdense Waard gaat richting Groessen over in de Kandiadijk, waar zich aan het eind het Gemaal Kandia bevindt. Dit poldergemaal is gebouwd in 1968 en maakt deel uit van de dijk die bescherming biedt tegen hoog water in het Pannerdensch Kanaal.
Wijngoed Montferland
Op een steenworp afstand van Kasteel Huis Bergh liggen de wijngaarden van Wijngoed Montferland. Wijnboer Leon Masselink leidt groepen graag rond en laat u kennis maken met het proces van wijnmaken en vertelt u graag over het succes van de Nederlandse wijnbouw.
Meetstation waterkwaliteit
Het waterkwaliteitsmeetstation (voorheen het RIZA) is een drijvend meetstation op de Rijn. In de waterkwaliteitsmeetstations in Tolkamer en in Bimmen aan Duitse zijde wordt 24 uur per etmaal de kwaliteit van het water gemeten, dat via de Rijn ons land binnenstroomt.
Overnachtingshaven Tuindorp
Een overnachtingshaven is formeel een haven, die door RijksWaterStaat (RWS) op een aantal plaatsen is ingericht langs de grote rivieren, speciaal bedoeld voor de binnenvaart.
Coupures op ’t Gelders Eiland
Een coupure, bij dijken ook dijkgat, is in de waterbouwkunde een onderbreking in een waterkering. Als op de plek waar een weg een waterkering kruist een verlaging van de waterkering wordt aangebracht, spreekt men van een coupure. In geval van een calamiteit moet deze plek op de kerende hoogte worden gebracht.
Regelwerk Pannerden
In 2014 heeft Rijkswaterstaat een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken.
Zandwinplas Wezendonk
Langs de Lobberdenseweg vindt men de Plas van Wezendonk, een grote zandwinplas met relatief steile oevers die zijn begroeid met ruigte en wilgenbos.
De Tribune
Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.